Overmatig gebruik van decongestieve neussprays is schadelijk

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

nieuws Neussprays en -druppels tegen een verstopte neus kunnen schadelijk zijn. Dat schrijft prof. dr. Philippe Gevaert, dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde UZ Gent in het tijdschrift van het UZ Gent. Bij overgebruik maken decongestieve neussprays de kwaal alleen maar erger. Recent onderzoek toont aan dat de helft van de patiënten met rhinitis ze te lang gebruikt.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en de Université de Liège onderzochten 895 mensen met persistente rhinitis: minstens vier dagen per week of vier weken na elkaar hadden ze last van symptomen – vooral neusverstoppingen en een gestoorde slaap. De helft bleek overmatig nasale decongestiva te gebruiken. Die neusdruppels of sprays zijn zonder voorschrift bij de apotheek te verkrijgen en beloven onmiddellijke verlichting. Overmatig gebruik ervan kan leiden tot rhinitis medicamentosa: het neusslijmvlies zwelt opnieuw op, zodat de patiënt nog meer druppels of sprays gaat gebruiken en er een vicieuze cirkel ontstaat.

Volgens Gevaert mogen dergelijke neussprays maximaal gedurende zeven dagen gebruikt worden. Hij pleit ervoor om reclame voor zulke sprays te verbieden. Daarnaast zouden we de vrije verkrijgbaarheid op een slimme manier moeten beperken. Zonder voorschrift een spray halen bij de apotheek, dat moet nog altijd kunnen, maar vanaf de tweede of de derde spray zou je een voorschrift nodig hebben. Met de nieuwe informaticatoepassingen moet zo’n slimme beperking vlot te organiseren zijn.’
Persistente rhinitis wordt het best behandeld met nasale corticosteroïden. Die zijn alleen op voorschrift te krijgen en beginnen pas na enkele dagen te werken.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram