Hoe veilig is e-roken?

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-e-sigaret-rook-170-10.jpg

nieuws De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bepleit in een nieuw rapport strengere regels voor de elektronische sigaret. Volgens de WHO zou de e-sigaret niet binnen moeten worden gebruikt, vanwege het effect op anderen van meeroken, en overheden zouden reclames voor e-sigaretten moeten inperken. Verder moeten drank-, fruit- en snoepsmaken verboden worden. Ook wil de WHO een verbod op het verkopen van de e-sigaret aan jongeren.

De organisatie maakt zich verder zorgen dat de internationale tabaksindustrie een groot aandeel heeft in de handel in e-sigaretten. Ook zegt de WHO dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de e-sigaret mensen van de gewone sigaret afhelpt, wat wel vaak als verkoopargument wordt gebruikt.

Het Europees Parlement heeft onlangs een verbod op reclame voor e-sigaretten goedgekeurd. Het verbod zou ingaan halfweg 2016.
In een reactie in het vaktijdschrift Addiction noemen een aantal Britse experts van het U.K. Centre for Tobacco & Alcohol Studies het WHO-rapport echter ‘alarmistisch’. Het zou ook vol fouten staan. Zo betwisten de Britse experts dat kinderen door de e-sigaret aangezet worden om te beginnen roken. In tegenstelling tot wat de WHO beweert is het risico dat omstaanders bij de e-sigaret veel schadelijke stoffen binnenkrijgen, uiterst klein. De e-sigaret is bovendien veel minder schadelijk dan gewone sigaretten en kan mogelijk duizenden levens redden wanneer mensen overschakelen van gewone sigaretten naar e-sigaretten.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram