Vlooien.......vieze beestjes

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 167 reacties
In dit artikel
Vlooien.......vieze beestjes

dossier Vlooien zijn parasieten en zuigen bloed bij de gastheer/vrouw
Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige soorten kunnen ziekten overbrengen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren, maar gewoon in huis. Nadat ze zich met bloed gevuld hebben, laten ze zich van het dier vallen.

Soorten

levenscyclus-vlooi.jpg
Er zijn twee soorten vlooien die op zowel op de hond als op de kat kunnen voorkomen: de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er zijn mannetjes vlooien en vrouwtjes vlooien. De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjes vlo kan wel 50 eitjes per dag gedurende de eerste 3 levensweken leggen.
Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier. Op het tapijt, op de kussen, op het parket, in de auto... enz.. Na 2-4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer een 1/2 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking. Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die op zoek gaat naar uw huisdier. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.

Cyclus

Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken. Bovendien kunnen wij ook vlooien overdragen. Op uw handen: door uw huisdier te aaien, op uw kleren: als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen enz. Deze eitjes kunt U ook oppikken als U bij iemand op bezoek gaat, daarom kan uw huisdier ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw huisdier nooit buitenkomt.
Vlooien zijn een groot probleem voor huisdiereigenaren. Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. U kunt zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
Komen de voorzorgsmaatregelen toch te laat, dan zijn bestrijdingsmiddelen nodig. Veel vlooienbestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en voor de gezondheid van huisdier en eigenaar. Het is dus zaak goede, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen aan te schaffen.

Voorkomen

• Dagelijks stofzuigen op de vaste slaapplaatsen verkleint de kans op vlooien. De eitjes krijgen dan minder kans tot vlooien uit te groeien. Als u achteraf de zuigmond afplakt, kunnen vlooien niet ontsnappen
• Bind weggegooide stofzuigerzakken dicht. Zuig ook de mand van uw huisdier zorgvuldig. Kamille, lavendel, boerenwormkruid of koriander in de mand strooien zou vlooien verjagen.
• Kam uw dier geregeld met een vlooienkam. Gevonden vlooien doodt u in een bakje met heet water met afwasmiddel. Als u uw huisdier buiten kamt, voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.

Bestrijding

Vlooienbestrijding is niet eenvoudig. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. Raadpleeg daarover best uw dierenarts.
Huisdieren en hun verblijf- en slaapplaatsen regelmatig controleren. Zodra vlooien worden geconstateerd kan men het dier behandelen met daarvoor toegelaten middelen.
Als men langdurig de woning verlaat grondig stofzuigen (stofzuigerzak vernietigen). Honden en katten dienen behandeld te worden. Voorkom dat kinderen huisdieren die een vlooienband dragen, aaien. Laat deze dieren ook niet in de slaapkamer toe. Bij ernstige overlast kan een poeder of een spray met permethrin, deltamethrin of cyfluthrin worden toegepast. Raadpleeg hiervoor de dierenarts.

zie ook artikel : Terug naar school: let op hoofdluizen


verschenen op : 31/07/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

167 reacties

Vlooien.......vieze beestjes

door anoniem, 4 September 2017 om 21:51

Nu de hond en kat weg zijn ben ik tot de constatering gekomen dat er veel vlooien i. Huis zitten ikzelf heb er veel last van mijn vriendin niet of nauwelijks hoe kan dat en wat is de eerste ingreep

Vlooien.......vieze beestjes

door M.Nanuru, 11 August 2017 om 12:42

Mijn hond is vorig jaar na 15 jaar vriendschap overleden in die 15 jaar heb ik in huis geen last van vlooien . In April j.l. heb ik een hond te logeren 3dgn geweest. En sinds een paar weken met de hitte heb last van vlooien.

Eikes, vlooien!!??

door anoniem, 30 October 2016 om 20:16

Kan het kwaad als ik mijn kat binnenlaat en ze op een dekentje laat slapen in mijn zetel? Ik heb eens gecontroleerd op vlooien maar zag niet echt iets kruipen. Wat ik wel zag, zijn zwarte bolletjes maar die zijn precies dood. Alvast bedankt

Vlooien.......vieze beestjes

door anoniem, 12 July 2016 om 08:00

Dier die nooit op mijn kamer is geweest had vlooie. Nu zit me kamer er volk van matras. All 2 keer gestofzuigd 3 keer gedweild en een hele bus leeg gespoten op alle kledij en tapijt en gordijnen ook op de matras blijkt dat het nog niet is uitgeroeit

Vlooien.......vieze beestjes

door anoniem, 19 April 2016 om 11:34

Het is heel moeilijk om daar vanaf te geraken. Bij een vriendin zaten de vlooien tussen de spleten van de houten plinten. Terwijl zij in de kliniek was voor een bevalling, was het heel kalm bij haar thuis en zijn de vlooien weer tevoorschijn gekomen.

bekijk alle 167 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub