Risico's piercings en tatoeages

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 53 reacties
In dit artikel
Risico's piercings en tatoeages

dossier Aan piercen en het aanbrengen van tatoeages zijn bepaalde risico's verbonden, onder meer van besmetting met een virale infectie zoals hepatitis.
De Hoge Gezondheidsraad publiceerde onlangs een reeks aanbevelingen in verband met piercings en tatoeages.
Het oor “piercen”, de tong of elke andere plaats van het lichaam om een ring te plaatsen, verschilt technisch niet van het doorprikken van de huid voor bv. een spuitje of van het aanraken van het tandvlees om de tanden te verzorgen. De hygiënische voorzorgmaatregelen zouden bijgevolg ten minste moeten gelijk gesteld worden met de voorwaarden die in de geneeskunde gelden met betrekking tot het éénmalig gebruik van materiaal, aangezien de Europese regelgeving het hersteriliseren van klein materiaal niet meer toelaat.

zie ook artikel : Hepatitis: verschillende soorten

zie ook artikel : Mondpiercings kunnen gevaarlijk zijn

Het materiaal

123-piercing-navel-170-08.jpg
Dat geldt in het bijzonder voor naalden, en, net zoals voor het lemmet van de scalpels dat na elk gebruik wordt vervangen, voor alle delen van het instrument die de huid of de slijmvliezen doorprikken en die weggegooid moeten worden na gebruik.
De gebruikte inkt stelt een andere soort problemen. Ze zouden in elk geval in individuele doses moeten worden voorgesteld. De steriliteit is een moeilijk te controleren en op te lossen kwestie.

zie ook artikel : Verboden kleurstoffen in tatoeages

De beoefenaars

Het is van belang om het risico niet uit het oog te verliezen dat personen lopen bij het uitvoeren van deze operaties in het uitoefenen van hun praktijk en die het risico benadert gelopen in de gezondheidsberoepen; o.a praktijken waarbij besmetting mogelijk is door bloed of slijmvliesssecreties of waarbij bloed en slijmvliessecreties via de handen kunnen worden overgedragen naar andere mensen.
De beoefenaars van deze praktijken moeten aangeraden worden om een beroep te doen op de zogenaamde universele voorzorgsmaatregelen (het dragen van handschoenen voor éénmalig gebruik bij elke klant, het wassen van de handen, het verwijderen van scherpe voorwerpen en het verwijderen van vervuild afval met speciale containers en het behandelen van afval als medisch afval met waar toepasbaar verbranding).
Deze personen zouden ook zeer goed op de hoogte moeten worden gebracht van het risico op infecties die ze lopen en van het risico waaraan zij hun klanten blootstellen.

zie ook artikel : Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

De klanten

tattoo-rood.jpg
Wat de klanten betreft, zegt de Hoge Gezondheidsraad dat zij vooraf goed en volledig op de hoogte moeten worden gebracht van alle risico's.
Ze moeten beseffen dat tatoeage en piercing een risico inhouden op een virale besmetting.
De personen die een piercing of een tatoeage wensen moeten in elk geval verwittigd worden dat ze vanaf nu voor elke bloedinzameling moeten aangeven of ze dergelijke operaties hebben ondergaan alsook indien ze later het aangebrachte ornament hebben laten wegnemen.
Buiten het viraal risico dient de persoon aan de volgende risico’s herinnerd te worden :
• het bacterieel risico verbonden aan het diep inbrengen van bacteriën welke op de huid, instrumenten of in de kleurstoffen en andere oplossingen aanwezig zijn
• het risico op allergische reacties van de huid door direct contact met de talrijke allergenen die potentieel aanwezig zijn in inkt, kleurstoffen en diverse objecten die in de verschillende lagen van de huid worden ingebracht. Nikkel is verboden, maar chroom en kobalt (en hun zouten) kunnen geassocieerd worden met allergische reacties, zoals tevens vele organische kleurstoffen.
Het is waar dat, indien we het “nul risico” willen bereiken, het beter is alle piercing en tatoeages te verbieden. Maar dat is ondoenbaar, aldus de HGR.

bron: Seksueledisfuncties.nl


verschenen op : 02/07/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

53 reacties

aids

door anoniem, 7 January 2013 om 11:30

aidsvlekske

TATOUAGE

door CORINA, 26 March 2007 om 18:09

IK BEN ZWAAR ALLERGISCH,HEB OOK ASTMA O.A. HEB I.V.M EEN WEDDENSCHAP EEN TATO LATEN ZETTEN OP MIJN BOVENARM,DIE LIJNEN ZWELLEN NA JAREN OM DE ZOVEEL TIJD NOG STEEDS OP,OF MIJN ARM DE INKT ER UIT WIL PERSEN...HEEL RAAR..VERDER HEB IK ER GEEN LAST VAN,HEBBEN MEERDERE MENSEN DIT VRAAG IK MIJ AF.GR.CORINA.HEB ALLEEN ZWART EN GRIJS.

piercings

door J., 12 January 2007 om 19:13

Haj, ik las net jullie berichtjes over allergische reacties en ontstekingen bij piercings. Ik heb vorig jaar een navelpiercing laten zetten en heb er helemaal geen last van gehad. Als ik kettingen draag ofzo dat van niet echt zilver is krijg ik ook nooit uitslag ofzo. Wil dit zeggen dat ik er dan tegen kan? Want ik zou heel graag nog een piercing willen, maar heb schrik dat die misschien wel gaat ontsteken. (Ook omdat die moeilijker is om te ontsmetten.. zo ter hoogte van de borst) Wat denken jullie hierover? Groetjes x

Piercings, allergieën & andere risico's

door Wendy , 16 November 2006 om 14:49

Hey, Ik heb ook een redelijk moeilijke huid die geregeld allergische reacties vertoont ... Doch ik heb mijn navelpiercing nu 3 jaar en die geeft geen enkel probleem ... De eerste 3 maand is die continue ontstoken geweest maar nadien nooit meer ... Ben der supertevreden van en loop al geruime tijd te denken aan andere piercings maar owv mijn job kan ik al niets in m'n aangezicht laten zetten ... Ik dacht dus aan een tongpiercing (ver genoeg naar achter) of een intieme piercing maar beiden hebben zo nogal hun risico's :s ... Toch zou'k het echt graag willen ... Iemand al problemen gehad met een van de 2?

piercing

door selina, 6 May 2006 om 13:01

Hey Hey Ik heb ook last van kei veel allergiën. In 2004 heb ik een navelpiercing laten zetten en dit ging goed, af en toe een kleine ontsteking maar niks ergs, en zeker geen last van de allergie ofzo. Alleen vorige zomer was er zand in gekomen en daardoor is er een grote ontsteking gekomen,ik heb de piercing uit gedaan. en nu wil ik hem terug laten zetten. goed ontsmetten, en oogzalf is ook heeeeel goed.

bekijk alle 53 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt