Risico's piercings en tatoeages

Laatst bijgewerkt: november 2015
In dit artikel
Risico's piercings en tatoeages

dossier Aan piercen en het aanbrengen van tatoeages zijn bepaalde risico's verbonden, onder meer van besmetting met een virale infectie zoals hepatitis.
De Hoge Gezondheidsraad publiceerde onlangs een reeks aanbevelingen in verband met piercings en tatoeages.
Het oor “piercen”, de tong of elke andere plaats van het lichaam om een ring te plaatsen, verschilt technisch niet van het doorprikken van de huid voor bv. een spuitje of van het aanraken van het tandvlees om de tanden te verzorgen. De hygiënische voorzorgmaatregelen zouden bijgevolg ten minste moeten gelijk gesteld worden met de voorwaarden die in de geneeskunde gelden met betrekking tot het éénmalig gebruik van materiaal, aangezien de Europese regelgeving het hersteriliseren van klein materiaal niet meer toelaat.

zie ook artikel : Hepatitis: verschillende soorten

zie ook artikel : Mondpiercings kunnen gevaarlijk zijn

Het materiaal

123-piercing-navel-170-08.jpg
Dat geldt in het bijzonder voor naalden, en, net zoals voor het lemmet van de scalpels dat na elk gebruik wordt vervangen, voor alle delen van het instrument die de huid of de slijmvliezen doorprikken en die weggegooid moeten worden na gebruik.
De gebruikte inkt stelt een andere soort problemen. Ze zouden in elk geval in individuele doses moeten worden voorgesteld. De steriliteit is een moeilijk te controleren en op te lossen kwestie.

zie ook artikel : Verboden kleurstoffen in tatoeages

De beoefenaars

Het is van belang om het risico niet uit het oog te verliezen dat personen lopen bij het uitvoeren van deze operaties in het uitoefenen van hun praktijk en die het risico benadert gelopen in de gezondheidsberoepen; o.a praktijken waarbij besmetting mogelijk is door bloed of slijmvliesssecreties of waarbij bloed en slijmvliessecreties via de handen kunnen worden overgedragen naar andere mensen.
De beoefenaars van deze praktijken moeten aangeraden worden om een beroep te doen op de zogenaamde universele voorzorgsmaatregelen (het dragen van handschoenen voor éénmalig gebruik bij elke klant, het wassen van de handen, het verwijderen van scherpe voorwerpen en het verwijderen van vervuild afval met speciale containers en het behandelen van afval als medisch afval met waar toepasbaar verbranding).
Deze personen zouden ook zeer goed op de hoogte moeten worden gebracht van het risico op infecties die ze lopen en van het risico waaraan zij hun klanten blootstellen.

zie ook artikel : Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

De klanten

tattoo-rood.jpg
Wat de klanten betreft, zegt de Hoge Gezondheidsraad dat zij vooraf goed en volledig op de hoogte moeten worden gebracht van alle risico's.
Ze moeten beseffen dat tatoeage en piercing een risico inhouden op een virale besmetting.
De personen die een piercing of een tatoeage wensen moeten in elk geval verwittigd worden dat ze vanaf nu voor elke bloedinzameling moeten aangeven of ze dergelijke operaties hebben ondergaan alsook indien ze later het aangebrachte ornament hebben laten wegnemen.
Buiten het viraal risico dient de persoon aan de volgende risico’s herinnerd te worden :
• het bacterieel risico verbonden aan het diep inbrengen van bacteriën welke op de huid, instrumenten of in de kleurstoffen en andere oplossingen aanwezig zijn
• het risico op allergische reacties van de huid door direct contact met de talrijke allergenen die potentieel aanwezig zijn in inkt, kleurstoffen en diverse objecten die in de verschillende lagen van de huid worden ingebracht. Nikkel is verboden, maar chroom en kobalt (en hun zouten) kunnen geassocieerd worden met allergische reacties, zoals tevens vele organische kleurstoffen.
Het is waar dat, indien we het “nul risico” willen bereiken, het beter is alle piercing en tatoeages te verbieden. Maar dat is ondoenbaar, aldus de HGR.
pub