'Paspoort’ voor medicijnen

nieuws Antidepressiva, pijnstillers en andere geneesmiddelen werken niet bij iedereen even goed. Medicijnen worden in de lever afgebroken door verschillende enzymen. Sommige mensen hebben van een bepaald enzym te weinig, of juist te veel. Dat is erfelijk bepaald en beïnvloedt de manier waarop hun lever medicijnen afbreekt. Zij hebben een hogere of juist lagere dosering nodig dan gewoonlijk: omdat zij anders ernstige bijwerkingen krijgen of het medicijn juist niet aanslaat.

Een 'DNA-paspoort' kan hierover duidelijkheid verschaffen, voordat met het medicijn wordt gestart, vindt prof. Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. “Iedereen zou zijn eigen farmacogenetisch profiel moeten weten, zodat van tevoren bekend is welke geneesmiddelen minder goed worden afgebroken”, “Dat kan met een 'farmacogenetica-paspoort': een kaartje op creditcard-formaat, waarop de erfelijke informatie over belangrijkste leverenzymen staat.” Met dit paspoort kan de arts of apotheker de dosering aanpassen, of zelfs een ander geneesmiddel verstrekken. DNA-analyse kan uitwijzen welke leverenzymen bij iemand actief zijn en welke gevolgen dat heeft voor de afbraaksnelheid van bepaalde medicijnen.

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram