Mentale veerkracht als alternatief voor antidepressiva

123-familie-seniors-blij-170_07.jpg

nieuws 1 op 8 van de Vlamingen neemt antidepressiva en bij de Vlaamse ouderen loopt dit cijfer zelfs op tot 1 op 4. Deze cijfers zijn opmerkelijk hoog. Betekent dit dan dat we in Vlaanderen massaal afglijden in een depressie of is het mogelijk dat er nog steeds te snel naar pillen wordt gegrepen? Vooral bij lichte depressies of periodes in het leven waarbij negatieve levensgebeurtenissen iemand uit evenwicht brengen, is medicatie vaak niet noodzakelijk.

Om het antidepressiva gebruik in Vlaanderen te reduceren is het daarom belangrijk dat de Vlaming leert hoe hij zichzelf kan wapenen tegen negatieve levenservaringen zoals een scheiding, een ontslag, verlieservaringen, … Bij dergelijke ervaringen is het normaal dat men zich tijdelijk heel down en futloos voelt. Moeilijke periodes in het leven kunnen immers depressieve gevoelens oproepen maar het betekent niet dat er zich ook een ernstige depressie zal ontwikkelen. Ook al kan de persoon in kwestie zich tijdens zo’n periode in zijn of haar leven, heel moedeloos en triest voelen. Medicatie is hierbij niet de eerste of enige behandelingskeuze.

Gezonde voeding en voldoende beweging spelen een belangrijke rol binnen de preventie van mentale gezondheidsproblemen. Zo zorgt beweging voor een lagere bloeddruk, leidt het je af van dagelijkse bekommernissen en vermindert het de aanmaak van stresshormonen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die regelmatig sporten of bewegen (1 à 3 uur per week) 1,5 keer minder snel een psychische stoornis ontwikkelen. Mensen met psychische problemen die voldoende bewegen zijn na 3 jaar 1,5 keer sneller klachtenvrij dan mensen die niet bewegen.

Ook zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat bepaalde voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, essentiële vetten) een positief effect hebben op het mentaal welbevinden van het individu. Regelmatig en gebalanceerd eten verbetert de gemoedstoestand en mentale prestaties.
Daarnaast is praten over je problemen belangrijk als je in een dipje zit. 'Gedeelde smart is halve smart' is niet voor niets een veelgebruikte spreuk in ons taalgebied.

In eerste instantie kan het helpen om te praten met vrienden of familie. Als men het gevoel heeft dat men er ondanks de steun uit de omgeving toch niet uit geraakt, kan men ook steeds terecht bij een professionele hulpverlener.
Uit onderzoek blijkt immers dat voor depressies de effectiviteit van psychotherapie minstens even hoog is als het gebruik van antidepressiva. Sowieso geeft bij een ernstige depressie de combinatie van medicatie met psychotherapie een beter resultaat dan wanneer men alleen medicatie neemt.


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram