ad

Gezondheidsrisico’s van baden met knabbelvisjes of ichtyotherapie

Laatst bijgewerkt: april 2014
123-ichtyotheap-knabbelvis-vispedic-170-04.jpg

nieuws Kleine vissen laten knabbelen aan uw handen en voeten om huidschilfers en dode huidcellen weg te halen. Tegenwoordig kan dat in sauna’s en ‘wellness’ resorts. Na een knabbelbad voelt de huid zachter aan. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht deze praktijk en komt tot het besluit dat mensen via de baden huidinfecties kunnen oplopen, maar het risico is erg klein. Eerder kwam ook de Belgische Hoge Gezondheidsraad in een advies tot gelijkaardige conclusies.

Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten. Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten.
• De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Volgens de Belgische Hoge Gezondheidsraad is er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs voor de therapeutische werkzaamheid van ichtyotherapie bij de behandeling van huidziektes zoals psoriasis en eczeemhuidaandoeningen die gepaard gaan met toegenomen schilfervorming. Ook de Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes.

• Volgens het RIVM is het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen wel een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden.
Dit betreft onder meer:
- immunodeficiënte personen (patiënten na transplantatie of in chemotherapie);
- dragers van het AIDS-virus of hepatitis B of C;
- personen met diabetes, eczeem, open been, dermatitis of psoriasis;

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers (bijvoorbeeld voetschimmels) worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

Bronnen
www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Gezondheidsrisico%E2%80%99s_van_baden_met_knabbelvisjes
www.health.belgium.be/eportal/Aboutus/relatedinstitutions/SuperiorHealthCouncil/19086140?backNode=9744#.Uc7n04WCiMI
ad


pub