Praten over seks

dossier Internet, TV, sociale media, … kinderen en jongeren kunnen vandaag via allerlei kanalen informatie over seks opzoeken of ervaringen delen. Maar als je hen vraagt wie ze de belangrijkste personen vinden als het op seksuele opvoeding aankomt, dan noemen ze hun ouders. Hoe pak je dat aan, met je kind praten over seks?

Start zo vroeg mogelijk

123-kind-gsm-bed-thuis-170_08.jpg
Kinderen worden van kleins af aan geconfronteerd met seksualiteit en seksuele gevoelens. Praat daarom zo vroeg mogelijk over seksualiteit. Dat betekent natuurlijk niet dat je het met je kleuter al over penetratie moet hebben. Seksuele opvoeding gaat over meer dan ‘seks’ alleen; het gaat ook over verschillen tussen jongens en meisjes, verliefdheid, je eigen grenzen leren kennen,...

Je zoon of dochter hoeft zeker niet alles in één keer te weten: probeer hem/haar beetje bij beetje op zijn niveau te begeleiden in zijn seksuele ontwikkeling. Omdat elk kind daarin zijn eigen ritme heeft, zijn er geen algemene richtlijnen over wanneer je het bijvoorbeeld best eens over anticonceptie hebt met je kind. Bovendien vertellen de meeste jongeren hun ouders niet wanneer ze seksueel actief zijn. Het is beter om wat te vroeg te zijn met je ‘veilig vrijen’ boodschap. Rond het veertiende jaar van je kind is het niet verkeerd om iets te laten vallen over het gebruik van de pil of het condoom. Praat ook gerust al eens met je dochter over menstruatie nog voor ze ongesteld is, of met je zoon over wat een ‘natte droom’ is.

Spreek klare taal

Veel ouders vinden het niet gemakkelijk om met hun zoon of dochter een gesprek over seks aan te knopen. Een tip is om meer ‘alledaagse’ onderwerpen aan te grijpen voor een gesprek, zoals lichaamsbeharing of een pakje maandverbanden in de kast. Zo toon je je kind dat er thuis over seksualiteit mag gepraat worden en dat het bij jou terecht kan met vragen.

Probeer de verleiding te weerstaan om vage antwoorden te geven of rond de pot te draaien; spreek liever klare taal en vermijd moeilijke woorden. Er is bijvoorbeeld geen enkel kind dat het woord ‘geslachtsgemeenschap’ gebruikt. Zij (en wij) hebben het over ‘het’ doen, vrijen, met elkaar naar bed gaan, ... Probeer woorden te gebruiken die passen bij de leeftijd van je kind en waar jij je ook zelf prettig bij voelt. Je hoeft het met je tiener echt niet over ‘neuken’ te hebben als dat niet meteen een woord is dat tot jouw woordenschat behoort.

Gesprekken over seksualiteit voer je trouwens best niet in de supermarkt of op de bus. Kies liever een moment uit wanneer jullie voldoende privacy hebben om in vertrouwen met elkaar te praten. Soms praat het gemakkelijker als je ondertussen iets anders aan het doen bent, zoals samen afwassen of in de auto onderweg zijn. Zo kan je eens van onderwerp veranderen en hoef je elkaar niet voortdurend aan te kijken.

Neem de vragen van je kind serieus

123-moeder-zoon-praten-04-17.jpg
Het feit dat je zoon of dochter een vraag stelt, betekent dat hij of zij er mee zit. Wimpel je kind dus liever niet af met een antwoord als “daar ben je nog te jong voor!”, maar neem zijn/haar vragen serieus. Probeer op elke vraag een eerlijk en juist antwoord te geven. Heel vaak volstaat de essentie en hoef je helemaal niet in details te treden. Weet je het antwoord zelf niet of wil je er even over nadenken, spreek dan af dat jullie er op een later moment op zullen terugkomen.

Gebruik gerust hulpmiddeltjes

Blijf je het moeilijk vinden om een gesprek over seks te beginnen? Maak dan gebruik van momenten waarop jullie samen naar een film kijken en er erotische beelden getoond worden, wanneer jullie in een boek of tijdschrift iets over seksualiteit lezen,... Jouw reacties op die beelden of informatie zijn immers ook een vorm van seksuele opvoeding. Vertel bijvoorbeeld wat jij ervan vindt of welke waarden jij hebt rond seks.

Een andere tip is om bijvoorbeeld een doos condooms in de badkamer te zetten wanneer je denkt dat je kind seksueel actief is. Laat je kind weten dat die doos er staat en dat hij/zij ervan gebruik mag maken. Zo geef je de boodschap dat je open staat voor een gesprek, en dat kan voor je kind de drempel verlagen om bij jou te komen met vragen. Heb je een dochter, dan kan je bijvoorbeeld ook voorstellen om een afspraak te maken bij de huisarts om haar opties voor anticonceptie te bespreken. Je dochter gaat misschien het liefst alleen naar de afspraak, maar door jouw voorstel geef je aan dat ze met jou over die dingen kan praten.

Er zijn ook heel wat goede boeken, films en websites over seksualiteit die je kunnen helpen om een antwoord te formuleren, die hier en daar het antwoord in jouw plaats geven, of die je samen met je kind kan doornemen. Op de pagina over seksuele en relationele opvoeding vind je bij 'meer weten' een lijstje terug.
Opgemaakt in samenwerking met Sensoa

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram