Explosieve stijging van ADHD-medicatie

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

nieuws Het gebruik van ADHD-medicatie voor zes maanden of langer onder kinderen is vervijfvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek in Denemarken bij kinderen van 6 tot 13 jaar. Deze trend is volgens de auteurs wereldwijd. Opvallend is dat ook het off-labelgebruik is toegenomen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit zes Deense nationale registers van alle kinderen die tussen 1990 en 2001 werden geboren (852.711). De onderzoekers letten daarbij op voorschriften voor dexamfetamine, methylfenidaat of atomoxetine, sociaaldemografische kenmerken van de kinderen en hun ouders. Ze splitsen het gebruik van ADHD-medicatie in twee categorieën: korter dan zes maanden of langer dan zes maanden.

In alle groepen bleek het gebruik van ADHD-medicatie tussen 2003 en 2010 fors te zijn toegenomen. Ook bleek dat behandelaars deze medicatie in toenemende mate inzetten bij andere psychiatrische aandoeningen zoals autismespectrumstoornissen (ASD). De toename van het aantal kinderen dat langer dan zes maanden ADHD-medicatie gebruikte, was 4,7-voudig, 6,3-voudig en 5,5-voudig bij respectievelijk kinderen met ASD, ADHD en andere psychiatrische stoornissen. Het gebruik van ADHD-medicatie door ADHD’ers nam vooral toe in de periode tussen 2008 en 2010. In 2010 nam 61% van de kinderen met de diagnose ADHD hiervoor medicatie. Van de kinderen met ASD gebruikte 16% ADHD-medicatie.

De explosieve toename in het gebruik van ADHD-medicatie is volgens de auteurs een wereldwijde trend. De Verenigde Staten is daarbij koploper. In dat land gebruikt 5% van de schoolgaande kinderen medicatie tegen ADHD. Alhoewel het gebruik in Europese landen lager is, is dezelfde trend zichtbaar in de meeste Europese landen, zo stellen de auteurs.

In België zijn er naar schatting 66.000 frequente gebruikers van Rilatine tussen 6 en 17 jaar, waarvan 38.000 met vergoeding door de ziekteverzekering. In Vlaanderen neemt 3% van de kinderen tussen 6 en 17 jaar Rilatine mét vergoeding. Nog eens 2 tot 3% doen dat zonder vergoeding.

De onderzoekers vinden dat er nader onderzoek nodig is naar veiligheid en effectiviteit van ADHD-medicatie bij andere indicaties dan ADHD.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram