ad

Voorspelt muziekvoorkeur crimineel gedrag?

Laatst bijgewerkt: januari 2013
mp3-bl-muziek-170_400_08.jpg

nieuws De muziek die kinderen op jonge leeftijd beluisteren, zou kunnen voorspellen of zij later crimineel gedrag zullen vertonen. Dat moet althans blijken uit een onderzoek aan de universiteit van Utrecht dat gepubliceerd werd in het toonaangevende medische tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers onderzochten in een periode van vier jaar 309 Nederlandse jongeren. Jongeren die op 12-jarige leeftijd naar alternatieve muzieksoorten luisteren, zoals hiphop, hardrock, heavy metal, punk of techno/hardhouse, vertonen vaker licht crimineel gedrag op latere leeftijd. Onder licht crimineel gedrag vallen zaken als winkeldiefstal, drugsgebruik, vandalisme of vechtpartijen.

Jongeren die liever naar popmuziek, klassieke muziek of jazz luisteren vertonen op latere leeftijd weinig of geen probleemgedrag.

Zelfs als er rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond en de persoonlijkheid van jongeren blijven muziekvoorkeuren een ijzersterke voorspeller, aldus de onderzoekers.

Kinderen die van alternatieve muzieksoorten houden zoeken gelijkgestemden op. Vervolgens versterken en imiteren ze elkaars normoverschrijdend gedrag.

De muziek verbieden is geen optie, stellen de onderzoekers, omdat dingen die verboden worden vaak juist aantrekkelijker zijn voor jongeren. Bovendien heeft het luisteren naar muziek ook veel positieve effecten. Zo helpt het jongeren om om te gaan met problemen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub