Omega-3 vetzuren kunnen nuttig zijn voor diabetici

Laatst bijgewerkt: januari 2012

nieuws Diabetespatiënten die een hartinfarct hebben gehad, kunnen baat hebben bij omega-3 vetzuren. Die verminderen namelijk het risico op ernstige hartritmestoornissen. Dat schrijven onderzoekers van Humane Voeding van Wageningen University in het tijdschrift Diabetes Care.

Eerder hadden dezelfde onderzoekers in The New England Journal of Medicine aangetoond dat extra omega-3-vetzuren niet kunnen voorkomen dat mensen die al eerder een hartinfarct hebben gehad, opnieuw ernstige hart- of vaatklachten krijgen. Proefpersonen die meer dan drie jaar lang margarine met omega-3 vetzuren kregen, waren niet beter af dan proefpersonen die margarine kregen zonder deze vetzuren. Maar bij diabetici ligt dat mogelijk anders.

Diabetespatiënten die margarine met omega-3 vetzuren kregen, hadden zeven keer minder kans op een ernstige hartritmestoornis dan degenen die margarine kregen zonder extra omega-3 vetzuren (resp. 0,9% en 5,6%). Ook de kans op een hartstilstand nam af en ze moesten minder vaak opgenomen worden voor de plaatsing van een defibrillator. Dat is een apparaatje dat het hartritme bewaakt.

De omega-3 vetzuren verlaagden de kans op een hartinfarct echter niet. Blijkbaar zijn ze gunstig voor het doorgeven van elektrische signalen in het hart waardoor de kans op ernstige hartritmestoornissen minder wordt, maar hebben de omega-3 vetzuren geen aantoonbaar effect op atherosclerose in de kransslagaderen, de belangrijkste oorzaak van een dodelijk hartinfarct, aldus de onderzoekers.

Aan de studie deden 1014 diabetespatiënten mee van wie 56 personen ernstige problemen hadden met hun hart. Het is volgens de onderzoekers daarom nog te vroeg voor harde conclusies.
Omega-3 vetzuren zitten in vis en in groene bladgroenten, noten en plantaardige oliën zoals die van soja en lijnzaad. Aan diverse margarines zijn vetzuren toegevoegd.


bron: Diabetes Care 2011; 34: 2515-2520, 2011


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram