- receptenRecept: knolseldersoep met een pittige mosterdsmaak
- dossierHoe kan je mosselen best bewaren?
- dossierWelke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?
- dossierZeven tips om veilig te gourmetten en voedselvergiftiging te voorkomen
- receptenRecept: ravioli met pompoen en sausje van saffraan
Wat is het verschil tussen gist, bakpoeder en baksoda?
dossier Gist, baksoda en bakpoeder zijn essentiële rijsmiddelen in de keuken, maar ze werken elk op een andere manier en zijn geschikt voor verschillende soorten deeg en beslag. In dit artikel leggen we uit wat deze rijsmiddelen precies zijn, hoe ze werken en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.
Wat is gist?
© Getty Images / gist
Lees ook: Verse gist, instant gist en droge gist: wat is het verschil?
Wat is het verschil tussen baksoda en bakpoeder?
Baksoda
Baksoda
Bakpoeder
Wijnsteekbakpoeder
Lees ook: 8 dingen die je kan doen met baking soda
Wanneer kies je voor gist, baksoda of bakpoeder?
- Gebruik gist vooral voor brood en andere deegwaren die langzaam moeten rijzen en waarbij een luchtige structuur en smaakontwikkeling gewenst zijn.
- Gebruik baksoda als je zure ingrediënten toevoegt en je beslag wilt laten rijzen, zoals bij bepaalde cakes of muffins met yoghurt of cacao.
- Gebruik bakpoeder voor snelle baksels zonder zure ingrediënten, zoals standaard cake- en biscuitbeslag.
Tips voor het gebruik van rijsmiddelen
- Meet baksoda en bakpoeder nauwkeurig af, want te veel kan een bittere smaak veroorzaken.
- Voeg zout pas toe nadat het gist zich heeft ontwikkeld om het actief te houden.
- Laat beslag met baksoda of bakpoeder niet te lang staan; de rijzing start direct en gaat door in de oven.
Lees ook: Wat kan je doen om je deeg te helpen rijzen?











