Wat kunt u doen tegen een kwallenbeet?

123-dieren-kal-zee-beet-170-06.jpg

nieuws Sinds enkele jaren is een nieuwe kwallensoort, de Japanse kruiskwal, opgemerkt in de Noordzee, onder meer in Zeeland. Die soort werd recentelijk ook voor het eerst aan de Vlaamse kust, namelijk in de Spuikom van Oostende. De spuikom vormt voor heel wat kustbewoners en toeristen een belangrijke plaats voor watersportrecreatie, zoals vissen, zeilen, duiken, surfen…

De kruiskwalletjes zijn klein, hebben een doorsnee van ongeveer twee cm, en zijn te herkennen aan het bruine kruis vlak onder de heldere glasachtige schotel.

De meeste kwallen verooorzaken weinig hinder, maar er zijn kwallen die giftig zijn. Het gaat dan meestal om kwallen afkomstig uit warme wateren, zoals de bleekblauwe kwal die af en toe ook voor onze kust te vinden is. De Japanse kruiskwal is niet echt gevaarlijk, maar aanraking kan toch erg pijnlijk zijn.

Het aanraken van een kwal is vergelijkbaar met het aanraken van een brandnetel. Het gevolg is een tijdelijk pijnlijk gevoel en jeuk en een rode huid. Het prikkende en stekende gevoel kan een uur aanhouden, de jeuk zeker 24 uur.

• Ga liever niet zwemmen als er kwallen zijn gesignaleerd. Mochten er kwallen aangespoeld zijn, raak deze dan niet aan. De in de tentakels aanwezige netelcellen kunnen nog actief zijn.

• Verlaat na een kwallenbeet direct het water.

• Leg een kompres aan van koud water met gewone azijn. Dit geeft verlichting van de klachten.

• Spoel niet na met water, dit activeert de netelcellen.
• Achtergebleven netelcellen kunnen met behulp van een pleister uit de huid worden getrokken. Resten van tentakels kunt u het beste verwijderen met een pincet.
• Jeuk en pijn kunnen verlicht worden met een anti-jeuk middel (bv. op basis van lidocaïne).
• De zwelling kan worden tegengegaan met een koele doek of ijs.
• Bij hevige pijn kan u eventueel een pijnstiller nemen (bv. paracetamol).
• Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling uw huisarts. Deze kan zo nodig antihistaminica of corticosteroïden voorschrijven.

Mensen die gevoelig zijn voor ‘kwallenbeten’ kunnen na contact een aantal symptomen vertonen, zoals pijn op de plaats van contact, maar anderzijds ook spierpijn, een loopneus, tranende ogen, een prikkelhoest en heesheid. Bij mensen die overgevoelig zijn voor het gif van de Japanse kruiskwal kunnen de reacties heftiger zijn. Schakel bij een acute, ernstige allergische reactie (anafylactische shock) zo snel mogelijk medische hulp in (het nummer 112).

Lees ook: Zijn kwallen gevaarlijk?


Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram