Bij een kwallenbeet is warm water de beste reflex

123-dieren-zee-kwal-6-6.jpg

nieuws Hoe moet je reageren op een kwallenbeet? De meningen daarover zijn zeer verdeeld, maar het blijkt dat warm water de beste eerste hulp is.

Graag willen we er eerst en vooral de aandacht op vestigen dat kwallenbeten wereldwijd jaarlijks veel meer leed aanrichten en frenquenter voorkomen dan haaienaanvallen (volgens de schattingen 15 tot 30 keer meer). ‘Het gaat dus wel degelijk om een probleem op het vlak van de volksgezondheid en de optimalisering van de eerste zorgen is essentieel’, zegt een Amerikaans team van de universiteit van Hawaï. Uiteraard zijn niet alle kwallen even gevaarlijk, maar het gros veroorzaakt heel wat pijn als ze bijten. Moet je urineren op de wonde, ze besprenkelen met koud water, erover wrijven met ijsblokjes, azijn erop doen of speeksel…? Neen, niets van dat alles.

Volgens de onderzoekers zegt de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp dat de toxische stoffen en het gif van de kwallen instabiel worden (degenereert) door de warmte. Maar de temperatuur mag natuurlijk niet zo hoog oplopen dat ze een risico vormt voor de gezondheid van de persoon in kwestie. De analyse van een aantal studies die op dat terrein werden verricht, luidt als volgt : ijs of koud water op de wonde leggen, biedt geen voordeel in deze situatie, urine evenmin. De beste oplossing is om het getroffen lichaamsdeel in (zeer) warm water onder te dompelen. Dat verlicht de pijn en vermindert de gezondheidsrisico’s die met dergelijke beten worden geassocieerd.

Voor je daaraan begint, moet je de wonde eerst spoelen met zeewater (en daarbij zachtjes wrijven). En om de laatste filamenten met netelcellen te verwijderen, moet je de wonde daarna met zand bedekken, laten drogen en dan het zand (en de filamenten) voorzichtig wegvegen met carton. Daarna opnieuw spoelen met zeewater.
In geval van twijfel is het uiteraard noodzakelijk om meteen een arts te raadplegen.

Lees ook: Kwallenbeet: hoe herkennen en behandelen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram