Zwangerschapsoefeningen helpen niet

123-vr-zw-yoga-04-17.jpg

nieuws Prenatale oefeningen zoals yoga, massage of ademhalingsoefeningen, helpen niet om je beter voor te bereiden op de bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut onder 1087 zwangeren.
De vrouwen, die voor het eerst zwanger waren, werden voor het onderzoek verdeeld in twee groepen. De eerste groep deed ontspannings- en ademhalingsoefeningen, terwijl de andere groep alleen informatie kreeg over de geboorte en het ouderschap. De onderzoekers gingen er vanuit dat de vrouwen die de prenatale oefeningen hadden gedaan een gemakkelijkere bevalling zouden hebben. Dat bleek echter niet te kloppen.

In beide groepen vroeg 52 procent van de vrouwen een ruggenprik. Ook waren er ongeveer evenveel vrouwen in beide groepen die een keizersnede nodig hadden. Overigens was ook het aantal postnatale depressies in beide groepen gelijk. De gevoelens van de vrouwen over hun bevalling bleken ongeveer hetzelfde in beide groepen.
De onderzoekers wijzen er nog op dat de persoonlijkheid van ouders ook meespeelt in de manier waarop ze de bevalling ervaren. De studie werd gepubliceerd in het International Journal of Obstetrics and Gynaecology.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram