Wie volgt jouw zwangerschap op: de huisarts, de vroedvrouw of de gynaecoloog?

dossier Wanneer je zwanger bent, kan je je laten opvolgen door verschillende zorgverleners. Je kan kiezen voor je huisarts, een vroedvrouw of een gynaecoloog. Een combinatie van de drie is ook mogelijk. Een normale zwangerschap kan perfect door je huisarts en/of een vroedvrouw worden opgevolgd. Met een goed zorgplan kunnen huisartsen en vroedvrouwen dezelfde kwaliteit bieden en tijdig verwijzen naar de gynaecoloog. Risicovolle zwangerschappen vragen altijd opvolging door een gynaecoloog. Welke keuze je uiteindelijk maakt, hangt voor een groot deel af van je persoonlijke voorkeur. Kies in elk geval voor iemand die je vertrouwt en waarmee je gemakkelijk kan praten.

Je bent natuurlijk vrij om zelf te kiezen bij wie je wanneer op consultatie gaat, maar dit zou een mooi scenario zijn:

 1. Om je zwangerschap te laten vaststellen, kan je bij je huisarts aankloppen voor een bloedproef, zeker als dat iemand is die jouw levensloop kent en bij wie je je op je gemak voelt. Kies je liever dan al voor een vroedvrouw, dan kan dat natuurlijk ook.
 2. Wil je graag een echo na een positieve bloedproef, dan is 9 weken zwangerschap het goede moment om voor de eerste keer bij je gynaecoloog langs te gaan.
 3. Sowieso moet je op 12 weken naar de gynaecoloog voor de eerste belangrijke echo waarbij er gescreend wordt op chromosomale afwijkingen.
 4. Het opvolgmoment rond 16 weken kan dan weer perfect bij de vroedvrouw. Met haar kan je praten over hoe je je zwangerschap beleeft en de volgende echo bespreken.
 5. Rond je 20ste zwangerschapsweek ga je opnieuw naar de gynaecoloog voor je tweede (of derde) echo.
 6. Voor de onderzoeken die rond je 24ste week moeten gebeuren, kan je naar je vroedvrouw en/of huisarts.
 7. De laatste echo tijdens je derde trimester brengt je dan weer bij je gynaecoloog.
Zo zijn er dus 3 à 4 momenten waarop je zeker bij de gynaecoloog moet langsgaan voor de echografieën. De andere opvolgmomenten kunnen perfect bij de huisarts en/of de vroedvrouw plaatsvinden, als de echo’s tenminste uitwijzen dat alles goed gaat, zowel met de mama als met de baby.

De huisarts

De huisarts wordt vaak geraadpleegd om de zwangerschap vast te stellen, maar ook bij een miskraam en voor allerlei problemen tijdens de zwangerschap. Als je arts beschikt over een doptone (om de foetale harttonen te bepalen) en het juiste materiaal voor screenings kan hij de zwangerschap ook verder opvolgen. Indien nodig zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

De vroedvrouw

De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Ze is opgeleid om eventuele problemen tijdens de zwangerschap en de bevalling te detecteren. Een vroedvrouw heeft tijdens een consultatie meer tijd dan een arts. Zo kunnen jullie samen dieper ingaan op bepaalde vragen of bezorgdheden die daarom niet altijd van medische aard moeten zijn. Je kan bij een vroedvrouw terecht:
 • voor prenatale consultaties
 • voor het volgen van individuele prenatale lessen of groepslessen ter voorbereiding van arbeid, bevalling, kraamperiode en borstvoeding
 • om je te begeleiden bij de bevalling zelf (in het ziekenhuis of bij jou thuis)
 • na de bevalling bij de verzorging van je baby, de eerste dagen borstvoeding en eventuele medische zorgen.
Indien er aanwijzingen zijn dat je zwangerschap risicovol is, zal een vroedvrouw je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

De gynaecoloog

Een gynaecoloog is een gespecialiseerde arts in vrouwenziekten en de begeleiding van (risicovolle) zwangerschappen en bevallingen. Men raadt aan om tijdens elke zwangerschap minstens twee of drie keer op controle te gaan bij de gynaecoloog. Je kan bij de gynaecoloog terecht voor:
 • vaststelling van de zwangerschap
 • een echografie
 • screeningsonderzoeken en testen
 • problemen tijdens de zwangerschap
 • bevalling en keizersnede
 • medische controle na de bevalling.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram