Zo kan je je kind beschermen tegen hormoonverstoorders tijdens en na de zwangerschap

dossier

Bijna de helft van de Belgen weet niet wat hormoonverstoorders zijn en 60% weet niet dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek uit 2020 bij 1.000 mensen door de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Nochtans zitten ze in producten die we dagelijks gebruiken, en kunnen de gevolgen ervan op korte én lange termijn nefast zijn.

Lees ook: "Artsen moeten zwangere vrouwen waarschuwen voor verzorgingsproducten met hormoonverstoorders"

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstorende stoffen zijn chemicaliën die de van nature in ons lichaam voorkomende hormonen nabootsen of ingrijpen op de werking daarvan en het natuurlijke evenwicht uit balans brengen. Dat blijkt vooral verwoestende effecten hebben bij ongeboren en jonge kinderen. Een kind in de baarmoeder is namelijk nog in volle ontwikkeling en juist dan kan zelfs een zeer lage dosis van een hormoonverstoorder permanente schade aanrichten, denk maar aan toenemende onvruchtbaarheid, stoornissen in het immuunsysteem, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, borst-, prostaat- en andere kankers, obesitas en diabetes.

Hoe kan je hormoonverstoorders tijdens de zwangerschap?

 • Kies voor biologisch voedsel om hormoonverstoorders pesticiden) te vermijden. Is dat niet mogelijk? Zorg dan dat je de groenten en fruit goed wast of schilt voor je ze eet.
 • Vermijd kookpotten en pannen en bestek van plastic of teflon, want bij het opwarmen laten die materialen schadelijke stoffen vrij. Glas, roestvrij staal, keramiek of gietijzer zijn veilige alternatieven.
 • Ga voor make-up van natuurlijke stoffen. Producten met een ecolabel zijn sowieso veilig, bijvoorbeeld Ecogarantie, Ecocert, Cosmébio, Gots, Biogarantie, EU Biolabel, EU Ecolabel, Der Blaue Engel, Nordic Swan of OEKO-TEX.
 • Zorg voor een goede ventilatie in je huis, zeker als er nieuwe meubels staan of als je net geverfd hebt.
 • Koop kleding van natuurlijke materialen en vermijd synthetische stoffen. Geef ze ook eerst een wasbeurt voor je ze draagt.

Lees ook: Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?

Tips om je baby en peuter te beschermen tegen hormoonverstoorders

 • Kies voor biologisch voedsel (zie boven) en let vooral op voor ‘vuile’ gewassen zoals aardbeien, spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, paprika en aardappel. Laat baby's zeker niet spelen met ongeschilde citrusvruchten.
 • Plaats een wasbare stof op de bovenkant van het plastic verschoonkussen (bijv. Een handdoek of hydrofiele luier).
 • Plastic meubels en speelgoed te vermijden, aangezien in (vooral ouder) speelgoed nog schadelijke stoffen (kunnen) zitten. Ook tweedehands speelgoed kan gevaarlijk zijn. Koop geen speelgoed met een onaangename geur of speelgoed dat raar aanvoelt. Speelgoed met een CE-merk is veilig.
 • Verwarm geen eten in plastic schaaltjes en dozen, vooral niet in de microgolfoven. Glas of porselein zijn een alternatief.
 • Verlucht de ruimtes waar je kindje vaak zit regelmatig.
 • Koop kledij van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen en vermijd (geplastificeerde) opdrukken. Geef ze ook eerst een wasbeurt voor je ze aandoet, dat geldt ook voor knuffels.
 • Vermijd verzorgingsproducten met parfum of aroma, parabenen, Bisfenol A (BPA), ftalaten (BzBP, DEP en DMP), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylhydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl metroxycinnamaat (EHMC). En vermijd zonproducten en huidverzorgingsproducten met hormoonverstorende UV-filters benzophenone-1, benzophenone-2 , 3-benzylidene camphor en ethyl-4-aminobenzoate.
 • Geef fopspenen, bijtringen, eetgerei en andere producten die BPA-vrij zijn.

Lees ook: Onderzoek naar plastic zuigflessen: "Let op met opwarmen flesje"


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram