Wat kan je doen als de weeën uitblijven?

dossier Na 40 weken zwangerschap mag die baby wat jou betreft echt wel komen... Maar zolang je geen weeën hebt, komt daar niet veel van in huis. Als de baarmoederhals klaar is om te ontsluiten of open te gaan maar je nog geen weeën voelt, dan kunnen de volgende middeltjes mogelijk voor een extra duwtje zorgen.

Zo kan je weeën opwekken

1. Tepelstimulatie

Bij het masseren van borsten en tepels komt er oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken en dus de weeën beginnen. Je kan zelf je tepels stimuleren of je partner kan ze strelen of masseren. Doe dit gedurende ongeveer 20 minuten, zonder al te veel tussenpozen.

2. Vrijen

Dit mag enkel als de vliezen nog niet gebroken zijn. Het sperma van de man bevat prostaglandines, een hormoon dat zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder. Tijdens een orgasme komt er bij de vrouw bovendien oxytocine vrij, wat de bevalling opwekt.

3. Warmte

Warmte zorgt voor rust en ontspanning, waardoor je in de juiste stemming bent om weeën te krijgen. Je kan het best een bad of douche nemen, maar zorg ervoor dat het aangenaam blijft.

4. Traplopen

Deze beweging zorgt voor extra activiteit, wat kan leiden tot het samentrekken van de baarmoeder.

Zaken die je beter vermijdt

Sommige middeltjes, zoals pittig eten, een ananas eten, vrouwenmantel- of frambozenthee, enkele flesjes tonic of bitter lemon drinken of wonderolie smeren, vermijd je beter omdat ze mogelijk schadelijk kunnen zijn. Dat acupunctuur, homeopathische middelen zoals caulophyllum thalictroides of voetreflexmassage zouden helpen om de baarmoeder te stimuleren, is niet bewezen. Lees ook: Wanneer kies je voor een epidurale verdoving of ruggenprik? Alles over uitscheuren bij de bevalling Alles over de knip bij de bevalling (episiotomie) 10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat? Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram