Waarom moet u tijdens zwangerschap diergeboorten vermijden?

123-boederij-koeien-veearts-06-15.jpg

nieuws Het ministerie van Volksgezondheid van Groot-Brittannië raadt zwangere vrouwen aan om weg te blijven van boerderijdieren die aan het werpen zijn of die recent geworpen hebben. Die dieren kunnen geïnfecteerd zijn waardoor zwangere vrouwen hun eigen gezondheid en dat van hun ongeboren kind in gevaar brengen. Het gaat onder meer om de infectieziekten chlamydiose, toxoplasmose, listeriose en Q-koorts. Deze ziekteverwekkers kunnen niet alleen bij de dieren abortus veroorzaken, maar ook bij de mens.

Daarom adviseert het ministerie zwangere vrouwen onder meer om niet te helpen bij de geboorte van lammeren, geitjes of kalfjes. Ook contact met geaborteerde, pasgeboren dieren of de nageboorte wordt best vermeden. Ook de omgeving (stro) van het dier kan besmet zijn. Kledij die werd gedragen tijdens de geboorte van dieren is pas veilig als ze gewassen werd op een warm programma.
Ook in Nederland raadt het RIVM aan dat zwangere vrouwen contact met dieren die gaan bevallen en met mogelijk besmet materiaal vermijden, zeker wanneer er abortusproblemen op het bedrijf zijn.

Zwangere vrouwen die griepachtige symptomen vertonen of koorts krijgen en recent in de omgeving van een landbouwbedrijf waren, wordt aangeraden medisch advies in te winnen.

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_26_2015/Januari_2015/Inhoud_Januari_2015/Kan_een_zwangere_vrouw_helpen_bij_het_lammeren


Laatst bijgewerkt: juni 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram