Originele workshops voor tijdens je zwangerschap

dossier Zwanger? Proficiat! Welkom op één van de meest wonderlijke trips die je zal maken. Is het je eerste kindje, en ben je wat overdonderd door wat er allemaal op je afkomt? Of zit je al aan nummer twee of drie, en wil je het deze keer toch anders aanpakken? Dan is een zwangerschapscursus misschien wel iets voor jou! De meest gekende is de algemene prenatale zwangerschapscursus waarbij je, samen met je partner, info krijgt over de arbeid, de geboorte, borstvoeding, kraamzorg, enz. Daarnaast bestaan er heel wat andere cursussen en workshops, die elk vanuit hun expertise en invalshoek kunnen bijdragen aan een vlotte bevalling.

Sport en beweging

Zwangerschapsyoga Yoga houdt je lichaam soepel, maar daarnaast helpt het ook om je te ontspannen en je lichaam en geest tot rust te brengen. In tegenstelling tot bij ‘gewone’ yoga, is er ook aandacht voor je baby. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt rond de noden van jezelf en je baby en rond energie. De lessen helpen je om de bevalling op een ontspannen, natuurlijke én bewuste manier te beleven. Zwangerschapsgymnastiek Denk aan toffe sportlessen, soms zelfs in openlucht, helemaal op maat van zwangere buikjes: spierversterkende oefeningen, conditieondersteuning en ontspanningsoefeningen. Een sterk lichaam zorgt voor minder klachten tijdens de bevalling, en bevordert een snel herstel. Waterrelaxatie Deze workshops gaan door in een verwarmd zwembad, in kleine groepjes. Naast relaxatieoefeningen samen met je partner leer je ook ademhalingsoefeningen die van pas komen bij het opvangen van de weeën. Daarnaast krijg je tips over de verschillende houdingen tijdens je arbeid en massagetechnieken die je partner kan toepassen. Zo bereid je je niet alleen voor op de bevalling, maar je geniet je ook samen met je partner van wat quality time.

(Anders en vlotter) bevallen

Mindful bevallen (met je partner) Deze cursus kan je helpen om meer vertrouwen en minder angst te hebben voor de bevalling. Denk maar aan ademhalingsoefeningen, relaxatietechnieken, massagemethodes, … De bedoeling is om vaardigheden te verwerven om met de weeën om te gaan. Jouw partner leert op zijn beurt hoe hij jou kan bijstaan om van de geboorte van jullie baby een heel bijzondere ervaring te maken. Haptonomie Deze cursus gaat van start rond de vijfde maand zwangerschap, want vanaf dan kan je jouw baby beginnen voelen. Tijdens de cursus leer je samen met je partner contact maken met je kindje in de buik. Daarnaast helpt haptonomie je voorbereiden op een natuurlijke bevalling en wordt er ook stilgestaan bij het toekomstige ouderschap. Psychoprofylaxe Het uitgangspunt van deze cursus? ‘Bevallen hoeft geen pijn hoeft te doen.’ De baarmoederspier kan je net zoals andere spieren in het lichaam leren gebruiken. Door gerichte ademhalingsoefeningen wordt de baarmoeder voorzien van voldoende zuurstof, zodat ze haar werk kan doen zonder dat er snel vermoeidheid of pijn optreedt. Je partner is niet alleen welkom, hij wordt ook actief betrokken. Cesartherapie Bij deze cursus leer je aan de hand van houding- en oefeningstherapie hoe je jouw bewegingsstijl best kan aanpassen aan je steeds dikker wordende buik. Op die manier voorkom je tal van klachten aan jouw rug, bekken, nek, schouders en blaas. Hypnobirthing Hypnobirthing is interessant voor aanstaande mama’s die veel schrik hebben voor de bevalling. In deze lessen leer je jezelf en je lichaam te vertrouwen. Je zal inzien dat een vrouwenlichaam gemaakt is om te baren en dat een (medisch) ingrijpen bij een normale en natuurlijke bevalling niet nodig is. Mensendieck Ligt in de lijn van cesartherapie, en is een methode om zwangere vrouwen bewust te maken van hun eigen lichaam, hun houding en de bewegingen die ze maken in het dagelijkse leven. Door een bewuste houding aan te nemen en door je spieren juist te gebruiken, kan je veel klachten van de rug, bekken en andere spieren tijdens de zwangerschap voorkomen.

Voeding en gezondheid

Lekker gezond zwanger Tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden om bepaalde zaken zoals rauw vlees en ongewassen groenten te eten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet lekker en gezond kunt eten. Deze cursus geeft je heel wat inspiratie om dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd vol essentiële voedingstoffen op tafel te toveren. Kiezen voor borstvoeding Denk je erover na om borstvoeding te geven? Dan is een aparte cursus rond borstvoeding geen overbodige luxe. Je krijgt onder andere praktische tips, en leert hoe je optimaal van de borstvoedingsmomenten kan genieten. EBHO-cursus (en levensreddend handelen) bij baby’s en kinderen Voor wie graag volledig voorbereid en zonder stress aan het ouderschap begint, kan een cursus EBHO soelaas bieden. Je ontdekt hoe je best ingrijpt bij stoornissen in de vitale functies en hoe je plaatselijke letsels best verzorgt. De kostprijs, duur, en locatie van een cursus verschilt uiteraard. Vraag zeker meer info aan de vroedvrouw, en luister ook even bij je ziekenfonds. Sommige cursussen worden, naargelang je contract en soort verzekering, (deels) terugbetaald. Lees ook: De leukste workshops voor mama en baby De leukste (gratis) apps voor als je zwanger bent Auteur: Evi Renaux


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram