Wat als je ongepland zwanger bent?

dossier Was je helemaal niet van plan om zwanger te worden en ben je het onverwacht toch? Wie ongepland zwanger is, wordt heen en weer geslingerd tussen wanhoop, verdriet, teleurstelling, angst, blijheid, hoop, ... Praat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt: je partner, een vriendin, je moeder, zus of broer… Misschien verkies je een gesprek met iemand die wat verder van je af staat? Een professionele begeleider zoekt samen met jou hoe je met deze nieuwe situatie moet omgaan. Samen overlopen jullie alle mogelijkheden vooraleer tot een besluit te komen. Er bestaan verschillende diensten waar je terecht kan als je ongepland zwanger bent.

Neem je tijd

Het is belangrijk om de nodige tijd te nemen en stil te staan bij je opties, zodat je een keuze kan maken waarmee jij (en je partner) verder kunnen. Besef dat er geen goede of foute keuzes zijn. Zoek zo snel mogelijk uit hoe ver je zwangerschap gevorderd is. Doe een zwangerschapstest of ga langs bij je huisarts voor een bloedafname. Zo weet je hoeveel tijd je nog hebt om een keuze te maken. Ook al heb je nog maar een week of een paar dagen, probeer rustig te blijven en gebruik de tijd die je hebt om alles goed op een rijtje te zetten.

Meerdere keuzeopties

Als je ongepland en/of ongewenst zwanger bent, dan heb je verschillende mogelijkheden.
  1. Je kan de zwangerschap uitdragen en het kindje houden om zelf op te voeden.
  2. Je kan de zwangerschap uitdragen en het kindje tijdelijk afstaan voor pleegzorg, tot je als ouder(s) in staat bent om het zelf op te voeden.
  3. Je kan de zwangerschap uitdragen en het kindje definitief afstaan voor adoptie. Bij deze beslissing laat je je het best begeleiden en ondersteunen. Als je overweegt om je kind af te staan voor adoptie, maar ook als je nog helemaal niet weet wat je wil of kan, kan je contact opnemen met de binnenlandse adoptiediensten. Die begeleiden zwangere vrouwen (en hun partner) die nadenken over een adoptie. Zij informeren he over wat adoptie inhoudt, hoe een adoptie verloopt, wat je wel en niet kan verwachten. Vragen stellen aan een adoptiedienst betekent niet automatisch dat je ook effectief tot adoptie zal overgaan. Ook andere mogelijkheden worden uitgebreid met jou besproken en bekeken. Op die manier kan je uiteindelijk een weloverwogen en goede keuze voor jezelf en het kindje maken.
  4. Je kan de zwangerschap afbreken. Je kan op eigen initiatief bij een abortuscentrum terecht of na doorverwijzing door de huisarts, gynaecoloog, prenatale dienstverlening van Kind en Gezin of een andere hulpverleningsdienst. Tijdens de eerste afspraak wordt je situatie besproken. De diverse opvangmogelijkheden, indien beslist wordt de zwangerschap niet af te breken, worden toegelicht.
Bronnen: www.kindengezin.be www.fara.be  

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram