Mag je raclette en tartiflette eten als je zwanger bent?

123-h-BMM-raclette-02-22.jpg

dossier

Het koude weer is aangebroken en daarmee ook de winterse geneugten: raclette, tartiflette en andere smeuïge kaasgerechten. Maar mag je deze gerechten eigenlijk eten als je zwanger bent?

Er zijn nogal wat voedingsbeperkingen tijdens de zwangerschap als je elk risico op listeriose en – als je niet immuun bent - toxoplasmose wil vermijden: rauw vlees en rauwe vis, vleeswaren, ongewassen of slecht gewassen fruit en groenten, rauwe eieren en producten op basis van rauwe eieren, kazen gemaakt van rauwe of ongepasteuriseerde melk, enzovoort. Maar wat dan met gesmolten kaas?

Lees ook: Listeria: wat zijn de symptomen bij besmetting?

Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?

Wat met raclette, tartiflette en kaasfondue tijdens een zwangerschap?

Normaal gezien is raclettekaas niet gepasteuriseerd, maar het goede nieuws is dat je ze wél mag eten als je ze tot minstens 70 graden verhit. Kaas die wordt bereid in kooktoestellen als racletteapparaten, fonduepannen of gratineerovens bereikt doorgaans temperaturen van ruim boven de 80°C. Als je de kaas goed laat smelten, kan je dus met een gerust hart mee-eten. Sterker zelfs, die kazen leveren je heel wat calcium aan en dat kan je kleintje goed gebruiken. Anderzijds zijn deze winterse gerechten wel behoorlijk calorierijk. Zet ze dus zeker niet wekelijks op je menu.


Lees ook: Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram