Mag je je haar kleuren tijdens je zwangerschap?

dossier Kan je je highlights niet missen tijdens je zwangerschap? Of ga je je haardos graag zelf te lijf met een haarkleurmiddel? We kunnen ons best inbeelden dat je je vragen stelt bij de veiligheid van die producten.

Is het gevaarlijk om je haar te kleuren als je zwanger bent?

Het is onduidelijk of en welke risico’s verbonden zijn aan haarkleuren tijdens de zwangerschap. Alhoewel nog nooit bewezen werd dat haarverven een schadelijk effect zouden kunnen hebben op het (ongeboren) kind, is het toch aan te raden om tijdens een zwangerschap voorzichtig om te springen met dergelijke producten. Bij permanente of semi-permanente haarkleuring worden er hoge dosissen aan chemicaliën gebruikt. Sommige studies tonen aan dat die schade zouden kunnen veroorzaken. Daarom kiezen de meeste vrouwen er zelf voor om te wachten om hun haar te kleuren tot na de eerste 12 weken van de zwangerschap omdat de eventuele schade bij hun baby door de chemicaliën dan het grootst zou kunnen zijn. Houd er ook rekening mee dat je misschien overgevoelig reageert op de chemicaliën die bij verven of bleken worden gebruikt, of dat je misselijk wordt door de geur van die producten.

Waar moet je op letten als je je haar wil kleuren tijdens je zwangerschap?

Indien je toch je haren wil kleuren of bleken, is het aan te raden om vooraf steeds een test te laten uitvoeren om na te gaan of je niet overgevoelig zal reageren Indien je je haar kleurt, kan je het potentiële risico beperken door:
  • handschoenen te dragen
  • de verf gedurende minimale tijd op te laten
  • te kleuren in een goed geventileerde ruimte
  • je schedel na de haarkleuring grondig na te spoelen
Je kan ook kiezen om je haar te highlighten aangezien je hierbij enkel wat haarstrengen verft. Bovendien wordt de verf dan enkel opgenomen door je haar en niet door je schedel of in je bloed. Semi-permanente haarkleuring met zuiver plantaardige verven, zoals henna, zijn een veilig alternatief. Tenzij je allergisch zou zijn aan henna. Bron: www.gezondzwangerworden.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram