Is haarkleuren tijdens de zwangerschap gevaarlijk ?

123m-haar-kleuring.jpg

nieuws

Alhoewel nog nooit bewezen werd dat haarverven een schadelijk effect zouden kunnen hebben op het (ongeboren) kind, is het toch aan te raden om tijdens een zwangerschap voorzichtig om te springen met dergelijke producten. 
Het is onduidelijk of en zo welke risico’s verbonden zijn aan. 

Sommige studies tonen aan dat zeer hoge dosissen van de chemicaliën die gebruikt worden bij permanente of semi-permanente haarkleuring, schade zouden kunnen veroorzaken. In verf voor haarkleuring zijn echter lagere dosissen aanwezig.

Vrouwen die door hun beroep veel in contact komen met chemische haarkleurmiddelen, zoals kapsters, hebben wel een iets hogere kans op een miskraam of afwijking bij de baby. 
Bovendien bestaat altijd de kans dat u overgevoelig reageert op de chemicaliën die bij verven of bleken worden gebruikt, of dat u misselijk wordt door de geur van die producten. 

Indien u toch uw haren wilt kleuren of bleken, is het daarom aan te raden om vooraf steeds een test te laten uitvoeren om na te gaan of u niet overgevoelig zult reageren.

De meeste vrouwen kiezen er zelf voor om te wachten om hun haar te kleuren tot na de eerste 12 weken van de zwangerschap omdat de eventuele schade bij hun baby door de chemicaliën dan het grootst zou kunnen zijn.

Indien u uw haar kleurt, kunt u het potentiële risico beperken door:
  • Handschoenen te dragen
  • De verf gedurende minimale tijd op te laten
  • Te kleuren in een goed geventileerde ruimte
  • De schedel na de haarkleuring grondig na te spoelen

U kunt ook kiezen om uw haar te ‘highlighten’1 aangezien u hierbij enkel wat haarstrengen verft. Bovendien wordt de verf dan enkel opgenomen door je haar en niet door uw schedel of in uw bloed.

Semi-permanente haarkleuring met zuiver plantaardige verven, zoals henna, zijn een veilig alternatief.

Producten voor manicure en pedicure bevatten eveneens veel verschillende chemische stoffen. Maar, evenals bij haarverven, is er geen bewijs dat het gebruik van deze producten negatieve effecten zou hebben voor of tijdens de zwangerschap. Eventueel kan er toch gebruikt gemaakt worden van producten die vrij zijn van chemische stoffen zoals dibutyl phtahalaat, formaldehyde, tolueen en aceton.

Bron:
http://gezondzwangerworden.be/andere/cosmetica-haarkleuring-deodorants-en-andere
http://www.maguza.be/gezond/p/artikel/veilig-zwanger-feiten-en-fabels


Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram