Gezond zwanger dankzij foliumzuur én gezond leven

Fotolia_foliumz-zw-predict-vitam-02-15.jpg

nieuws De eerste 8 weken van de zwangerschap zijn cruciaal. Vrouwen hebben de beste garantie op een gezonde zwangerschap als ze hun levensstijl al vóór de zwangerschap aanpassen.

Foliumzuur
Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden en pas zwanger zijn. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Foliumzuur is ook in onze voeding aanwezig, maar in een te lage hoeveelheid om een foetus in ontwikkeling voldoende bescherming te bieden. Een tekort aan foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op neurale buisdefecten. Er is in dat geval risico op een onvolledige sluiting van de neurale buis, de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg. Een voorbeeld hiervan is een open ruggetje.

Vrouwen nemen het best foliumzuur in vanaf het moment dat ze een actieve kinderwens hebben en stoppen met anticonceptie en dit tot en met de 3de maand van de zwangerschap (12de week). Een correcte dagelijkse inname (400 µg/dag) verlaagt de kans op neurale buisafwijkingen tot maar liefst 50 à 70%. Voor vrouwen met een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur of een neuraalbuisdefect zal de huisarts of specialist een foliumzuursupplement met een hogere dosis (4 mg) per dag aanbevelen. Een onderzoek uit 2010 (JOnG-studie) wees uit dat 86,4% van de Vlaamse moeders foliumzuur nam tijdens hun zwangerschap, maar dat slechts 36,3% dat op een correcte manier deed. Veel vrouwen (40,8%) startten te laat met inname of stopten te vroeg (7,2%).

Een gezonde levensstijl, samen met de partner
Roken heeft effect op de vruchtbaarheid. Rokende vrouwen hebben 23% meer kans op een miskraam en er is 50% meer kans op perinatale sterfte (doodgeboorte, sterfte bij bevalling en kort erna) . Ook alcoholgebruik is nadelig voor de vruchtbaarheid en geeft aanleiding geeft tot een toename van het aantal miskramen en doodgeboorte. Een algemene gezonde levensstijl is daarenboven goed voor iedereen, en voor de (toekomstige) baby.

Vrouwen die zwanger willen worden, adviseren we om te stoppen met roken, om het alcoholgebruik te vermijden voor de zwangerschap en te stoppen tijdens de zwangerschap. Partners adviseren we om mee te doen, dat is goed voor de vruchtbaarheid en het werkt voor beide partners motiverend.

Alcohol
Alcoholgebruik is nadelig voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Dagelijks gebruik van 1 tot 2 eenheden alcohol per dag tijdens de zwangerschap leidt tot een toename van het aantal miskramen en doodgeboorten.
• Vermijd alcohol en stop alcohol tijdens de zwangerschap. 
• Binge drinken is zowel preconceptioneel als tijdens de zwangerschap afgeraden. 

Bron:
www.gezondzwangerworden.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram