Geen melatonine tijdens zwangerschap

123-txt-melatonine-12-15.jpg

nieuws Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak kunnen slaap– en leefstijladviezen al voor verbetering zorgen. Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon met een belangrijke functie tijdens de zwangerschap. Uit dierstudies is duidelijk geworden dat melatonine over de placenta gaat en dus bij de foetus terecht kan komen. Er zijn geen studies beschikbaar naar het effect van gebruik van extra melatonine tijdens de zwangerschap bij mensen. Gezien de werking van melatonine kan een effect op het centraal zenuwstelsel en de biologische klok van het kind niet worden uitgesloten. Gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden. Dat zegt het LAREB, het Nederlandse Bijwerkingencentrum.

Als alternatief kan kortdurend gebruik van valeriaan worden overwogen. Bij incidenteel, kortdurend gebruik van valeriaan zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Kortdurend gebruik van puur valeriaan (zonder toevoegingen) heeft daarom de voorkeur.

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram