Beter keizersnede voor tweelingen

nieuws Volgens een Brits onderzoek loopt de laatstgeborene van een tweeling een verhoogd risico op soms ernstige complicaties bij een natuurlijke geboorte, in vergelijking met de eerstgeborene en met tweelingen die via een keizersnede ter wereld komen. Volgens de onderzoekers is het daarom veiliger bij tweelingen steeds een keizersnede te plannen.
De studie analyseerde de medische gegevens van meer dan 3800 tweelingen die via een gewone vaginale geboorte ter wereld kwamen en meer dan 670 tweelingen die via een keizerssnede werden geboren in de periode 1992-1997.
Bij de gewone geboorten overleden 9 van de laatstgeboren tweelingen bij een gewone geboorte na de 36ste week, (1 op 270), tegenover geen enkel na een keizerssnede. In zeven gevallen ging het om een zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Dit cijfer ligt veel hoger dan bij natuurlijke geboorten van enige kinderen (1 per 1000 bij een eerste kind, 1 per 2000 bij een tweede kind).
Bron: British Medical Journal, 2 november 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram