Antidepressiva tijdens zwangerschap veilig voor baby

123-zw-buik-pil-170_07.jpg

nieuws Selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI's) zijn veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Karolinska Universiteit in Stockholm na analyse van geboorte- en geneesmiddelengegevens uit verschillende Scandinavische landen. Het onderzoek verscheen in het Journal of the American Medical Association, JAMA. In totaal keken de onderzoekers naar meer dan 1,6 miljoen geboortes. 2% van de moeders namen antidepressiva tijdens hun zwangerschap.

Uit het onderzoek bleek dat zwangeren die antidepressiva namen, geen verhoogd risico hadden op een doodgeboorte of neonatale of post-neonatale sterfte. Gemiddeld werd 4 op 1.000 kinderen doodgeboren, ongeveer 2 op 1000 baby’s overleed binnen 4 weken en 1 op 1000 tussen 1 en 12 maanden.

Depressieve zwangeren hadden wel een verhoogd risico op een doodgeboorte, maar dat lag niet aan de antidepressiva, maar omdat ze vaker roken en vaker laat kinderen krijgen.

De onderzoekers besluiten dat er geen reden is om aan zwangere vrouwen geen antidepressiva te geven of te stoppen met antidepressiva tijdens de zwangerschap wanneer ze dat nodig hebben.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram