Steeds meer mensen krijgen huidkanker

nieuws Het aantal mensen met huidkanker stijgt elk jaar met ongeveer zeven procent. Meer dan één op de vijf Nederlanders krijgt er voor zijn 85ste levensjaar mee te maken. Hiermee is huidkanker een van de snelste groeiers van alle kankersoorten. Dat zegt dermatoloog prof. Tamar Nijsten van het Erasmus MC-magazine Monitor. Hij geeft aan dat er rond de eeuwwisseling nog 20.000 Nederlanders waren die voor het eerst de diagnose huidkanker kregen. Nu zijn dat er meer dan 50.000 Nederlanders per jaar.

Bij alle vormen van huidkanker is zonlicht de grootste boosdoener. Basaalcelkanker en melanoom komen het meeste voor bij mensen die in het verleden ernstige zonverbrandingen hebben gehad of af en toe lange perioden in de zon verblijven. Plaveiselcelkanker komt vooral voor bij ouderen die in hun leven veel buiten zijn geweest.

Nijsten vindt dat Nederlanders een voorbeeld moet nemen aan Australië met de 'slip, slop, slap'-campagne. Dit betekent shirt aan, pet op en goed insmeren.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram