Negen nieuwe Europese aanbevelingen UV-bescherming

123-zon-licht-lucht-03-17.jpg

nieuws

De federatie die toeziet op de verenigingen, liga’s en stichtingen tegen kanker in Europa (de Association of European Cancer Leagues) publiceerde nieuwe aanbevelingen voor de bescherming tegen uv-straling. Sommige zaken zijn nieuw, andere geven meer details, maar hoe dan ook is het raadzaam om de volgende tips te handhaven als u uw risico op huidkanker wil verminderen. 

1. Beperk uw tijd in de middagzon. Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 11:00 en 15:00. Dit kan echter langer zijn afhankelijk van waar je bent.

2. Zoek de schaduw op. Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door de omgeving die de UV-straling doen toenemen, zoals van het water, zand of sneeuw.

3. Draag beschermende kledij en een zonnebril. Draag beschermende kledij die uw armen en benen bedekt. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV. 

4. Gebruik zonnecrème. Geen zonnebrandcrème kan volledige bescherming bieden. Zonnecrème moet worden gebruikt in combinatie met schaduw, kleding, hoeden en zonnebril, niet in de plaats ervan. Gebruik nooit zonnecrèmes om uw blootstelling aan de zon te verlengen. Gebruik zonnecrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer opnieuw elke 2-3 uur. Vergeet niet gevoelige plekken zoals lippen en oren.

5. Bescherm kinderen. Pas alle bovenstaande aanbevelingen toe met extra zorg voor de kinderen. Hoe jonger dat je bent, hoe meer kwetsbaar. Baby's jonger dan 6 maanden moeten uit de zon worden gehouden. 

6. Weet hoe uw huid reageert op de zon. Hebt u rood haar, een lichte huid of sproeten? Dan bent u gevoeliger voor zonnestralen. 

7. Gebruik de UV-Index (UVI) om uzelf te beschermen Ontdek de UV-Index via officiële bronnen. Wees ervan bewust dat de huid beschadigd wordt wanneer de UV-Index stralingsniveau 3 (matig) en hoger is. 

8. Gebruik geen solariums / zonnebanken. Zonnebanken verhogen het risico op huidkanker en veroorzaken voortijdige veroudering van de huid en de schade aan de ogen. Er bestaat geen gezonde of veilige tan. Er is geen gezond of veilig ‘kleurtje’. Zonnebanksessies bereiden uw huid ook niet voor op de zon.

9. Ken uw huid. Onderzoek uw huid regelmatig. Let op of moedervlekken veranderen (qua kleur, vorm of grootte) en of er nieuwe verschijnen. In geval van twijfel: raadpleeg uw arts.

Denk er aan:
Pas altijd op voor de zon, waar u ook bent. Thuis in de tuin, tijdens een wandeling, op school, op het werk... Niet alleen wanneer u op vakantie bent aan zee of in de bergen!

Laatst bijgewerkt: juli 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram