Het obesitasplatform: een globale aanpak van obesitas

nieuws De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben hun obesitasplatform gelanceerd, het nieuwste product in hun aanvullende verzekering. Via een vragenlijst kunnen de leden, zowel kinderen als volwassenen, hun risico op overgewicht of obesitas nagaan en indien nodig kunnen ze kiezen voor een individuele behandeling bij een diëtist of een multidisciplinaire behandeling in een gespecialiseerd centrum.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen bieden met hun obesitasplatform verschillende geïntegreerde oplossingen op maat:
1. Zelf-identificatie (al dan niet risicopersoon):
Aan de hand van een vragenlijst (voor volwassenen) en een test (voor kinderen) kan elk lid zijn risico op overgewicht of obesitas nagaan of zichzelf identificeren als te zwaar of obees. Bovendien kan elke persoon zelf zijn Body Mass Index (BMI) berekenen. Indien dit hoger is dan 25 (percentiel 85 voor kinderen), kan de persoon kiezen uit twee verschillende behandelingen, namelijk een multidisciplinaire of een individuele behandeling:

2. Multidisciplinaire behandeling in een centrum:
Deze versie is aangewezen voor mensen met matige tot ernstige obesitas en voorziet een zorgtraject in een referentiecentrum dat gespecialiseerd is in de multidisciplinaire behandeling van obesitas (begeleiding door artsen, diëtisten, psychologen, kinesitherapeuten, ...). In deze aanpak onderscheiden we een bilanfase, een behandelingsfase en een stabilisatiefase (verscheidene terugbetalingen en premies). De huisarts wordt bij deze behandeling betrokken. De lijst met de geconventioneerde centra zal beschikbaar zijn op http://www.mloz.be/.

3. Individuele behandeling:
Deze behandeling is gebaseerd op individuele preventie en begeleiding door een diëtist (terugbetaling en aanmoedigingspremie). Aangewezen bij mensen met overgewicht.
Vergoedingen toegekend door de Onafhankelijke Ziekenfondsen
- multidisciplinaire aanpak:
* een forfaitaire vergoeding van 50 euro na de 3 evaluatiebilans
* een interventie van 175 euro na de behandeling op voorwaarde dat de behandeling afgerond wordt binnen de 12 maanden na het opstellen van de evaluatiebilans
* 45 euro voor de opvolging van een geslaagde behandeling
* Een cadeaucheque van 40 euro indien de patiënt gedurende 1 jaar zijn nieuwe BMI kan behouden
* 100 euro na het eerste jaar van een behandeling met geneesmiddelen
- individuele aanpak:
* 15 euro voor de consultatie bij een diëtist
* Cadeaucheque van 25 euro indien de patiënt het verminderde BMI gedurende een jaar weet te behouden

Het obesitasplatform van de Onafhankelijke Ziekenfondsen respecteert minutieus de richtlijnen van de Belgian Association for the Study of Obesity (BASO).
www.mloz.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram