Ziekte van Alzheimer: de manier waarop je tekent, kan wijzen op cognitieve problemen | gezondheid.be

Ziekte van Alzheimer: de manier waarop je tekent, kan wijzen op cognitieve problemen

123m-studeren-schrijven-vingers-17-5.jpg

nieuws

Kan de manier waarop je je pen vasthoudt, de ziekte van Alzheimer voorspellen? Een studie suggereert van wel. Dit opent de deur naar betere diagnostische hulpmiddelen voor cognitieve stoornissen in een vroeg stadium.

Het was al bekend dat de manier waarop mensen tekenen - of schrijven, zoals bij de ziekte van Parkinson - kan wijzen op cognitieve achteruitgang. Maar tot nu toe zijn de tests beperkt en is de geautomatiseerde analyse van het tekenproces niet voldoende getest om toe te passen op diverse bevolkingsgroepen. "Hoewel het duidelijk is dat tekenkenmerken zoals bewegingen en pauzes kunnen dienen om te screenen op cognitieve stoornissen, blijven de meeste screeningtests relatief onnauwkeurig," zegt hoofdauteur van de studie, professor Tetsuaki Arai, in een verklaring. "We vroegen ons af wat er zou gebeuren als we deze eigenschappen zouden analyseren, terwijl mensen een reeks verschillende tekenopdrachten uitvoeren."

Lees ook: Dementie: tien signalen die kunnen wijzen op alzheimer

Hoe mensen met cognitieve stoornissen tekenen

Onderzoekers van de Universiteit van Tsukuba in Japan bestudeerden daarom de tekeningen op digitale tablets van 92 ouderen in de VS en Japan. Ze hielden rekening met sociaaldemografische variabelen en de gebruikte apparatuur. Het tekenproces analyseerden ze aan de hand van zes gecombineerde kenmerken: tekensnelheid en de variabiliteit daarvan, variabiliteit van de druk op de stylus (digitale pen), variabiliteit van de horizontale en verticale helling van de stylus en de verhouding tussen pauze en tekentijd. De wetenschappers linkten deze kenmerken vervolgens aan de MoCA-score, of "Montreal Cognitive Assessment", een test die wordt gebruikt om cognitieve stoornissen te evalueren.

Wat stelden ze vast? Mensen met een slechtere cognitie vertoonden de meeste variabiliteit in tekensnelheid, een hogere verhouding tussen pauze en tekentijd, en een lagere variabiliteit in de horizontale kanteling van de stylus.

Met andere woorden, mensen die eerst snel tekenen en dan langzamer, meer pauzeren tijdens het trekken van een lijn en tussen de tekeningen zelf, en hun pen relatief weinig bewegen tijdens het tekenen, hebben een grotere kans op cognitieve problemen. 

Lees ook: De verschillende fases van alzheimer

Naar een zelfevaluatie van cognitieve stoornissen?

Deze resultaten maken het mogelijk om een beter onderscheid te maken tussen mensen met een normale cognitie en mensen met een lichte cognitieve stoornis (MCI) en de ziekte van Alzheimer (AD). De onderzoekers vonden dat de verschillen groter waren tussen normale en AD-proefpersonen dan tussen normale en MCI proefpersonen. MCI beschouwt men doorgaans als een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer. Deze test zou men daarom kunnen gebruiken bij mensen met kenmerken van lichte cognitieve achteruitgang, zodat men kan anticiperen op de ontwikkeling naar Alzheimer.

"Hoewel dit een relatief kleine studie is, zijn de resultaten bemoedigend," voegde professor Arai eraan toe. "Onze resultaten maken de weg vrij voor betere screeningtests voor cognitieve stoornissen.”
De onderzoekers hopen namelijk dat deze resultaten zullen leiden tot de ontwikkeling van een praktisch internationaal instrument voor cognitieve zelfbeoordeling. Zo wordt screening toegankelijker en kan de levenskwaliteit van toekomstige Alzheimerpatiënten verbeteren.

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de symptomen in het beginstadium?

Bronnen:
JMIR Formative Research
www.tsukuba.ac
www.cnfs.ca

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.