Matig drinken kan dementie voorkomen

nieuws Matig drinken (tot 3 alcoholische dranken per dag) vermindert het risico op dementie en ziekte van Alzheimer, zo zeggen onderzoekers van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Zij volgden 5.400 ouderen boven 55 jaar gedurende 6 jaar en vergeleken het drankverbruik. Diegenen die één tot drie glazen per dag dronken hadden 42% minder kans op dementie dan niet-drinkers. Diegenen die slechts één keer per week dronken, hadden 25% minder risisco. Bij diegenen die meer dan 4 glazen per dag dronken, werd geen betekenisvol verschil vastgesteld.
Er was geen verschil volgens het type alcohol (bier, wijn, sterke drank…).
Een mogelijke verklaring voor de positieve invloed van alcohol is de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen, het verminderde risico op bloedklonters en een lager cholesterolgehalte. Ook zou alcohol rechtstreeks de hersenfuncties beïnvloeden door de verhoogde vrijstelling van acetylcholine, een chemische stof waarvan bekend is dat ze een invloed heeft op het geheugen.

Bron: The Lancet 26 januari 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram