Gebrek aan vitamine B oorzaak van Alzheimer?

nieuws Oudere mensen met een laag gehalte van vitamine B12 en foliumzuur in het bloed, lopen een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer zeggen Zweedse onderzoekers. Ze benadrukken evenwel dat er geen bewijzen zijn dat een gebrek aan deze vitamines de oorzaak zouden zijn van de ziekte. Maar blijkbaar hebben ze wel een soort signaalfunctie. Misschien dat lage gehaltes van beide vitamines leiden tot een verhoging van het eiwit homocysteine dat hersencellen kan beschadigen.
De studie onderzocht 370 mannen en vrouwen boven 75 jaar. Mensen met een te laag gehalte van beide vitamines maakten twee keer meer kans op dementie en Alzheimer als hun leeftijdsgenoten met een voldoende hoog gehalte in hun bloed.
Een laag vitamine C en vit B12 veroorzaakt slecht presteren bij abstract redeneren en het minder goed fimctioneren van het geheugen. Terwijl eerdere studies hebben uitgewezen dat een tekort aan foliumzuur de score op intelligentietests vermindert. Foliumzuur wordt ook ten zeerste aanbevolen bij vrouwen die zwanger willen worden omdat het het risico op neuraalbuisdefecten ('een open ruggetje) en op een baby met een gespleten lip, kaak of verhemelte.
De meeste mensen krijgen voldoende vitamine B12 via hun voeding, maar bij ouderen kunnen tekorten optreden. Vitamine B12 wordt vooral gevonden in dierlijke producten zoals melk, eieren, vlees en vis. Foliumzuur komt vooral voor in groene groenten, erwten en bonen, en citrusfruit, terwijl ook veel graanproducten verrijkt zijn met foliumzuur.

Bron: Neurology 2001, p. 1188-1194.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram