Dagelijks kopje koffie lijkt kans op Alzheimer te verkleinen

123m-koffie1-19-2.jpg

nieuws Nieuw onderzoek in het Journal of Alsheimer Disease wijst erop dat regelmatig een kopje koffie drinken ervoor kan zorgen dat Alzheimer niet of later optreedt. Bij het onderzoek waren 124 mensen tussen de 65 en 88 jaar oud betrokken, die gedurende vier jaar werden opgevolgd. Alle proefpersonen hadden last van milde geheugenstoornissen. Na enige tijd had een deel van de groep Alzheimer. Bij de start van het onderzoek werd vastgesteld hoeveel cafeïne de proefpersonen in het bloed hadden. In de jaren die volgden, keken ze hoe de proefpersonen zich ontwikkelden: kregen ze Alzheimer of niet?

Mensen die Alzheimer kregen hadden bij de start van het onderzoek zo’n 51 procent minder cafeïne in het bloed dan de mensen die geen Alzheimer ontwikkelden. Proefpersonen met een cafeïneniveau in het bloed van meer dan 1200 ng/ml (dat is vergelijkbaar met het drinken van enkele kopjes koffie in de uren voordat bloed werd afgenomen) ontwikkelden geen Alzheimer. Hun milde geheugenstoornis bleef stabiel.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het hogere cafeïneniveau het resultaat is van meer cafeïne nuttigen. Koffie met cafeïne leek in deze studie de belangrijkste bron van deze stof te zijn.
De resultaten bevestigen eerdere studies met muizen waaruit ook al bleek dat het drinken van koffie beschermt tegen Alzheimer.


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram