Mannen gelukkiger als ze voltijd werken

123-papa-voorlezen-ouder-06-17.jpg

nieuws Een 'papadag'? Meer tijd voor thuis? Voor het welbevinden van mannen hoeft deeltijds werken niet. Ze zijn juist gelukkiger als ze voltijds werken. Dat is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon van de Erasmusuniversiteit naar de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid.

Sociale ongelijkheden op het gebied van inkomen, gezondheid en geluk worden van oudsher toegeschreven aan individuele kenmerken, zoals opleidingsniveau. Maar niet alles kan daarmee worden verklaard. Waarom verdienen mannen nog steeds meer dan vrouwen, terwijl vrouwen inmiddels gemiddeld een hoger opleidingsniveau hebben?

Om dergelijke ongelijkheden te verklaren is aandacht nodig voor omgevingsfactoren, zoals de familie en het land waar men woont. Socioloog de Hoon onderzocht daarom de rol van partnerrelaties en het ouderschap bij ongelijkheden in inkomen, gezondheid en geluk.

Voltijd en deeltijd
Voor een van de studies in zijn proefschrift onderzocht De Hoon ongelijkheden in geluk, in relatie tot deeltijd of voltijd werken. Welke omgevingsfactoren zijn dan van invloed?
Uit zijn onderzoek blijkt dat er alleen bij mensen met schoolgaande kinderen een verschil is in geluk tussen mensen die voltijds of deeltijds werken. Vrouwen zijn in die situatie gelukkiger als zij deeltijds werken. Ze ervaren dan minder conflicten tussen de verantwoordelijkheden voor werk en gezin. Mannen echter zijn juist gelukkiger wanneer zij voltijds werken. “Ze voldoen daarmee aan de traditionele verwachtingen van de man die de kostwinnerrol vervult”, aldus De Hoon.

Invloed kinderen
Hij deed ook onderzoek naar het feit dat voor vrouwen geldt dat wanneer zij kinderen krijgen, dit een grote negatieve invloed op hun inkomen heeft, de zogenaamde ‘motherhood penalty’. Het onderzoek van de Hoon wijst er echter op dat het effect van het eerste kind veel groter is dan het effect van een tweede of derde kind. “Ten behoeve van hun inkomen kunnen vrouwen het eerste kind beter overslaan”, stelt De Hoon dan ook ironisch.

Doorbreken rolverdeling
Op basis van zijn onderzoek stelt De Hoon dat beleidsmakers die ongelijkheden willen verkleinen, er goed aan zouden doen om te proberen de rolverdeling tussen mannen en vrouwen minder traditioneel te maken. “Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te zorgen dat mannen sterker betrokken raken bij de opvoeding en verzorging van kinderen en het huishouden. Een van de beleidsmaatregelen is bijvoorbeeld een ‘daddy quota’, een regeling in Scandinavische landen die een deel van het ouderschapsverlof speciaal reserveert voor vaders.”

Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram