Effect vakantie duurt maar even.

nieuws Volgens onderzoek van arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen duurt het positieve effect van vakantie binnen de eerste werkweek weer verdwenen. Mensen voelen zich op vakantie gezonder, energieker en minder gespannen. Ondanks het feit dat het effect van een vakantie razendsnel verdwijnt, vindt De Bloom dat we toch op vakantie moeten blijven gaan. We hebben die ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Ze vergelijkt vakantie met slapen. 'We gaan ook iedere avond weer slapen terwijl we weten dat we toch weer moe worden.'

De Bloom onderzocht ook het effect van werken tijdens de vakantie. Bij haar steekproeven bleek ongeveer eenderde van de mensen te werken tijdens de vakantie, gemiddeld minder dan een half uur per dag. Het is te verwachten dat dit met de komst van de smartphone de komende jaren toeneemt.
Werken tijdens de vakantie is niet per definitie slecht, zegt De Bloom. Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer heeft een positieve invloed op je welzijn. Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt hiermee samen.

Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht. Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. Pas als mensen piekeren over het werk of worden gestoord, heeft het een negatieve invloed.
Het advies van De Bloom luidt dan ook: baken de tijden dat je werkt af en overleg dat van tevoren met je reisgenoten.


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram