Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Bedrijven in Vlaanderen: wel gratis fruit, maar geen hulp bij burn-out

Laatst bijgewerkt: juli 2021
123-h-stress-job-man-02-19.jpg

nieuws Onze bedrijven waken steeds beter over een gezonde werkvloer. Toch minstens over de fysieke gezondheid van de werknemers. De zorg om het mentaal welzijn kan nog een stuk beter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, in opdracht van de Vlaamse overheid. De bevraging dateert van 2019, toen telewerk nog een stuk minder ingeburgerd was.

Bijna alle Vlaamse bedrijven bieden gratis water en warme dranken aan. Vers fruit is te verkrijgen op vier van de tien werkvloeren. En bijna de helft van de werkgevers voorziet kleedkamers om werknemers te stimuleren met de fiets te komen.

Hiermee doen onze bedrijven het beter dan bij de vorige bevraging, in 2015. Ook zijn steeds meer bedrijven uitgerust met aparte rookzones en zit-stabureaus, waardoor het (passief) roken en lang stilzitten steeds meer worden ontmoedigd. Enkel in de bedrijfskantine zien we een ongezonde trend: er worden minder groenten geserveerd, terwijl de frietjes vaker op het menu staan.

In contrast met de groeiende zorg voor een fitte werknemer, staat de ondersteuning van werknemers die zich niet goed in hun vel voelen. Eén op de drie bedrijven biedt geen zorg, begeleiding of doorverwijzing aan werknemers die kampen met mentale welzijnsproblemen zoals stress, depressie of burn-out. Terwijl dit in 2015 ‘maar’ voor één op de vijf bedrijven gold. De evolutie van het aantal ondernemingen dat een plan van aanpak heeft rond mentaal welzijn is wel positief, maar blijft laag: bijna de helft van de onderneming heeft er geen. Het aantal bedrijven met een vertrouwenspersoon neemt wel stevig toe: van 34 naar 54 procent.

Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210714_96716471Onze bedrijven waken steeds beter over een gezonde werkvloer. Toch minstens over de fysieke gezondheid van de werknemers. De zorg om het mentaal welzijn kan nog een stuk beter.


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram