Meer verpleegkundigen, minder overlijdens

123-senior-verpleegst-zh-170_10.jpg

nieuws Verpleegkundigen extra patiënten toewijzen duwt de sterftecijfers omhoog. En een hoger percentage verpleegkundigen met een bachelordiploma – versus een hogere beroepsopleiding – wordt vertaald in een lager risico op overlijden van patiënten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in 300 algemene ziekenhuizen in 9 Europese landen, waaronder België.

In de periode 2009-2011 bevroegen de onderzoekers meer dan 26.500 verpleegkundigen. Daarnaast analyseerden ze ontslaggegevens van meer dan 420.000 patiënten ouder dan 50 die een routinematige chirurgische ingreep ondergingen. Ze stelden vast dat de verhouding van het aantal patiënten per verpleegkundige een grote impact heeft op het risico op overlijden.
• Als een verpleegkundige meer patiënten onder zijn of haar hoede heeft, betekent dat immers minder aandacht per patiënt. Daardoor worden complicaties later opgemerkt en behandeld. De onderzoekers stelden vast dat het overlijdensrisico met 7% stijgt per patiënt extra voor een verpleegkundige.
• Ook een hoger percentage verpleegkundigen met een bachelordiploma (in plaats van hogere beroepsopleiding) wordt vertaald in een lager risico op overlijden van patiënten. Dat vertaalt zich in een gedaald overlijdensrisico van patiënten na een routinematige heelkundige ingreep: 10% meer bachelors onder de verpleegkundigen doet de ziekenhuissterfte met 7% dalen. Dat ligt dit aan het feit dat de bachelors theoretisch sterker staan en hierdoor sneller een probleem bij de patiënt detecteren.

In ziekenhuizen waar 60% van de verpleegkundigen een bacheloropleiding volgde en waar een verpleegkundige voor gemiddeld zes patiënten zorgde, hadden patiënten bijna 33% minder risico op overlijden dan de patiënten in ziekenhuizen waar het aantal bacheloropgeleiden 30% of minder was en waar ze voor gemiddeld acht patiënten zorg droegen.

België scoort zwak
België scoort wat aantal patiënten per verpleegkundige betreft, internationaal vrij zwak. In Belgische ziekenhuizen varieert het aantal patiënten per verpleegkundige tussen 8 en 16, met een gemiddelde van 11. Enkel in Spanje worden meer patiënten aan één verpleegkundige toegewezen: gemiddeld 13. In Noorwegen zorgt één verpleegkundige gemiddeld voor 5 patiënten.
Een van de verklaringen voor het Belgische cijfer van aantal patiënten per verpleegkundige is dat in België verhoudingsgewijs minder nachtverpleegkundigen aan de slag zijn. Dit is een gevolg van het financieringsbeleid van de overheid en de strikte normering,
In de Belgische ziekenhuizen is gemiddeld 55% van de verpleegkundigen bachelor, een iets hoger cijfer dan het Europese gemiddelde van 52%.

Bestaffing en opleiding van verpleegkundigen in 9 Europese landen

Land

Aantal patiënten per verpleegkundige

Verpleegkundigen met bachelordiploma

België

10,8

55%

Finland

7,6

50%

Ierland

6,9

58%

Nederland

7,0

31%

Noorwegen

5,2

100%

Spanje

12,7

100%

Verenigd Koninkrijk

8,8

28%

Zweden

7,6

54%

Zwitserland

7,8

10%

Totaal gemiddelde

8,3

52%

Laatst bijgewerkt: april 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram