Hoe houd ik het drinkwater in mijn boot of caravan goed?

123-zeilboot-reizen-vakantie-06-18.jpg

nieuws Hoe houd ik het drinkwater in mijn boot of caravan goed?
Hoe zorgt u dat het drinkwater in uw boot, kampeerauto of caravan gezond is en blijft? Uit onderzoek van de Nederlandse drinkwatermaatschappij Vitens bleek dat water aan boord van schepen en caravans vaak te veel bacteriën bevat. Bij ongeveer de helft van de monsters werden ook legionellabacteriën aangetroffen.

Met onderstaande tips wordt uw vakantie niet bedorven door vervuild drinkwater uit de watertank.

1. Ontsmetten
Maak de watertank regelmatig schoon en ontsmet deze. Zeker aan het begin van het seizoen als u uw boot of caravan uit de stalling haalt. Ook na reparaties aan de drinkwaterinstallatie kunt u het beste de tank en leiding ontsmetten.

• Laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten.
• Vul de tank met een mengsel van chloor uit de supermarkt (bleekwater zonder geur- en of verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met hooguit 5% chloor) en vers drinkwater. Doe dit in de verhouding van 50 ml chloor op 50 liter vers drinkwater. U kunt hiervoor ook chloortabletten gebruiken.
• Open de kraan tot de leidingen met het chloormengsel zijn gevuld.
• Laat het mengsel 24 uur in de tank en de leidingen staan.
• Spoel daarna de tank en leidingen een paar keer goed door met schoon en vers drinkwater.

2. Werk hygiënisch
Het is belangrijk dat u bij het vullen van de tank oppast dat er geen vuil of bacteriën in de drinkwatertank terechtkomen.

• Was altijd de handen voor u de watertank vult.
• Spoel de vulslang eerst goed door en maak de uiteinden schoon met zeep of afwasmiddel.
• Dek de vulopening tijdens het vullen af om te voorkomen dat er vuil in de tank kan vallen.
• Laat de kraan enkele minuten goed doorspoelen voordat u de tank gaat vullen.
• Laat na het vullen de slang helemaal leeglopen.
• Berg de vulslang op in een koele, donkere ruimte om algengroei in de slang te voorkomen.
• Plaats de watertank in een koele, donkere ruimte om bacteriegroei tegen te gaan.

3. Ververs twee keer per week uw drinkwater
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden, zeker bij warm weer of wanneer de tank in de zon ligt. Het is daarom raadzaam het drinkwater in de tank minstens om de drie à vier dagen geheel te verversen. Vooral bij warm weer is ontsmetten en verversen belangrijk om bacteriegroei tegen te gaan.

Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater.

4. Regelmatige inspectie en onderhoud
Om zeker te zijn van een schone watertank en waterleidingen raden wij u aan om deze minimaal elke maand te controleren. Constateert u aanslag of vuilresten? Voer dan de onder tip 1 beschreven ontsmetting uit.

Zitten er scheurtjes in de tank of leidingen? Vervang deze om besmetting door indringend vuil of bacteriën te voorkomen.

5. Drinkwater in het buitenland
Gaat u op vakantie in het buitenland? Houdt er dan rekening mee dat het water uit de kraan niet drinkbaar is. Bij elke twijfel over de staat van het water uit de kraan, kunt u deze het beste drie minuten voor consumptie te koken. U kunt ook gebruik maken van fleswater. Let er dan wel op dat de fles verzegeld is.

6. Warm water
Ook in de caravan/boot bestaat het gevaar van de legionellabacterie.
• Door stagnatie van (lauw en warm) water te vermijden, verhindert u de aangroei van de legionellabacterie. Zet daarom steeds uw warmwatertoestel (boiler) op minstens 60 °C, zorg voor voldoende doorstroming en zorg voor veilige kranen.
• Wanneer u de boiler langere tijd niet gebruikt, is het beter deze af te tappen en voor hergebruik boiler en leidingen door te spoelen.
• Een kampeerdouche (bestaande uit een systeem met waterzak en doucheknop dat in de zon gehangen wordt) laat u best elke avond volledig leeglopen. Op die manier blijft er geen lauw water in achter, en krijgt de legionellabacterie minder kans om zich te vermenigvuldigen.


Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram