Waarom lid worden van een wandelclub?

nieuws Lid worden van een wandelclub is een van de beste (en goedkoopste) manieren om gezond te blijven. Dat blijkt uit een studie in het British Journal of Sports Medicine.
De wetenschappers analyseerden 42 studies uit veertien landen waarin de effecten van wandelen in groepsverband werden onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de wandelaars was 58 jaar.

De effecten op de gezondheid blijken groot: het leidt onder meer tot een daling van de bloeddruk, van de hartslag in rust, van lichaamsvet en totaal cholesterol en van het gewicht (BMI). Ook hebben wandelaars een betere longfunctie, hun fysieke functies verbeterden en ze voelen ze zich lichamelijk en mentaal fitter. Wandelen heeft ook een groot voordeel in vergelijking met vele andere sporten: de kans op blessures is zeer klein. Wandelen in groep heeft tenslotte het voordeel dat men sterker gemotiveerd is en beter volhoudt.

Wandelen helpt niet tegen vallen
Uit tal van andere onderzoeken blijkt regelmatig wandelen ook de spieren en botten te versterken en daardoor de kans op osteoporose (botontkalking) te verminderen. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Het zou ook de kwaliteit van de slaap verbeteren, mogelijk een gunstig effect hebben op het geheugen, en misschien de kans op bepaalde soorten kankers kunnen verminderen.

Wandelen helpt dan weer niet om vallen te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Oxford Universiteit bij 65-plussers. Hoewel de actief wandelende senioren wel mobieler werden dan de senioren in de controlegroep, vielen ze niet minder vaak dan de inactieve senioren. Veel wandelen verbetert de reactietijd of de sterkte van de knieën niet. Vooral senioren die ouder zijn dan 75 lopen meer risico om te vallen, ook wanneer ze veel wandelen.

AKTIVIA Nationale Wandeldag 2015

De AKTIVIA Nationale Wandeldag 2015 op 22 februari is voor talrijke wandelaars zowat het traditionele startsignaal van het nieuwe wandelseizoen. Wandelafstanden zijn er voor iedereen, van 5 kilometer, ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen, tot 35 kilometer voor de meer geoefende stappers. Met startlocaties in Torhout, Merksem en Zottegem werd andermaal gekozen voor de mooiste plekjes in Vlaanderen.
www.nationalewandeldag.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram