Veel tv kijken en weinig sporten slecht voor sperma

nieuws Mannen die veel voor de tv hangen en weinig sporten, blijken een tot de helft minder zaadcellen in hun sperma te hebben dan mannen die weinig tv kijken en veel sporten. Ook de hoeveelheid sperma lag lager bij de niet-actieven. Dat schrijven onderzoekers van de Harvard School of Public Health in het British Journal of Sports Medicine. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder mannen tussen 18 en 22 jaar. Mannen die 20 uur of meer per week TV kijken hebben bijna de helft minder zaadcellen dan mannen die minder dan 4 uur TV kijken. Omgekeerd hebben mannen die 15 uur of meer matig tot intensief sporten tot 70% meer zaadcellen dan mannen die minder dan 5 uur sporten. Sporten had echter geen invloed op de beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen.

De onderzoekers benadrukken dat er hoogstwaarschijnlijk een verband is tussen een verlaagde concentratie spermacellen en verminderde vruchtbaarheid. Toch hoeft een lagere concentratie spermacellen er niet voor te zorgen dat mannen geen kinderen kunnen krijgen.

Volgens een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het vakblad Andrologia blijkt dan weer dat roken van sigaretten en drinken van alcohol geen invloed heeft op de vruchtbaarheid. In dit onderzoek werden spermamonsters van 121 vruchtbare mannen en van 43 subfertiele mannen met extreem verminderd beweeglijke zaadcellen geanalyseerd. Roken en alcoholgebruik hadden elk apart en in combinatie geen negatief effect op de spermakwaliteit – volume, aantal zaadcellen, beweeglijkheid en morfologie – en ook niet op het aantal zwangerschappen. In beide groepen rookten en dronken de mannen evenveel.


Laatst bijgewerkt: juni 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram