Soja vermindert aantal spermacellen

nieuws Mannen die geregeld sojaproducten eten hebben veel minder sperma dan mannen die dat niet doen. Dat blijkt uit een studie van Harvard School of Public Health gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. De onderzoekers ontdekten dat bij mannen die eens in de twee dagen een portie soja eten (115 g tofu of 240 ml sojamelk), 41 miljoen spermacellen per millimeter zaad verdwijnen. Dat is bijna een halvering. Het verband tussen soja en minder spermacellen was het grootst bij mannen met overgewicht. Er was geen effect op beweeglijkheid of vorm van de spermacellen.
Volgens de wetenschappers bevat soja plantaardig oestrogeen, een vrouwelijk hormoon, dat de hormoonhuishouding van mannen in de war kan sturen.
De onderzoekers benadrukken dat er geen gevolgen hoeven te zijn voor de voortplanting van soja-etende mannen. Zij verwijzen o.m. naar Azië waar mensen regelmatig sojaproducten zonder dat zij last hebben van problemen met de vruchtbaarheid.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram