Moet u uw sperma laten invriezen?

123-bevrucht-sperm-eicel-08-15.jpg

nieuws

De Britse onderzoeker Kevin Smith adviseert in het medische vakblad Journal of Medical Ethics alle achttienjarige mannen hun sperma te laten invriezen, want dan is het zaad van topkwaliteit. De kwaliteit van het zaad gaat namelijk achteruit bij het ouder worden. Bij ouder zaad neemt de kans op onder andere autisme, schizofrenie en andere aandoeningen toe. Indien de huidige trend zich doorzet, dat mannen op steeds latere leeftijd vader worden, zal dit volgens Smith op termijn nefaste gevolgen hebben.

Hij pleit voor een betere voorlichting van jongeren om hun kinderwens niet te lang uit stellen. Maar zijn belangrijkste advies is om af te stappen van natuurlijke conceptie en nationale spermabanken aan te leggen waarin het zaad van jonge mannen systematisch bewaard wordt.

In een reactie op dit artikel heeft de British Fertility Society, de vereniging van Britse fertiliteitsartsen, een sterk afkeurend standpunt gepubliceerd . "Een dergelijke praktijk zou leiden tot een zeer artificiële benadering van de voortplanting. Het krijgen van kindjes mag niet verhuizen van de slaapkamer naar het laboratorium, tenzij er ernstige fertiliteitsproblemen bestaan," aldus de vereniging. "Er is nood aan een betere voorlichting en ondersteuning van jonge mensen om op jonge leeftijd kinderen te krijgen, voor de achteruitgang van zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid, en om hun familiaal leven beter te kunnen verzoenen met hun professionele carrière."

Wie kan / moet zaad laten invriezen?

In België (en Nederland) kan men slechts in bepaalde omstandigheden sperma laten invriezen (cryopreservatie).
• Medische behandelingen waardoor de man tijdelijk of blijvend onvruchtbaar kan worden, zoals chemotherapie, bestraling of een hormonale behandeling. De mate van onvruchtbaarheid is afhankelijk van uw therapie, uw leeftijd en uw algemene toestand.
• Ook bij bepaalde operaties in het gebied van de geslachtsorganen, bestaat de kans op problemen met de vruchtbaarheid in de toekomst. Dat is bijvoorbeeld het geval als beide zaadballen moeten verwijderd worden.
• Transgender personen kunnen vooraleer zij een medische transitie aanvatten zaadcellen (of ovarieel weefsel) laten invriezen, op voorwaarde natuurlijk dat ze voldoende oud zijn zodat de spermaproductie reeds is opgestart. Bij jongens voor de puberteit kan eventueel zaadbalweefsel bewaard worden.
• Bepaalde chronische aandoeningen waarbij op termijn een verminderde vruchtbaarheid kan optreden.
• Voor u zich laat steriliseren of na een hersteloperatie (na sterilisatie) bij de man, omdat de zaadleiders na deze operatie weer ondoorgankelijk kunnen worden.
• Voor een IVF-behandeling of bij kunstmatige inseminatie als u op het ogenblik van de pick-up van de eicellen of van de inseminatie niet aanwezig kunt zijn (bijvoorbeeld door verblijf in het buitenland).
• Als er problemen zijn bij de productie van sperma.

Afhankelijk van de omstandigheden wordt het ingevroren zaad één, drie of tien jaar bewaard. Dat laatste kan alleen in het kader van een kankerbehandeling. Elke vooraf vastgelegde periode kan worden verlengd.
Zaadcellen invriezen wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. De prijzen variëren tussen 250 en 900 euro voor 10 jaar. Als u voor een sterilisatie sperma afstaat voor donatie, worden ook de staaltjes die u persoonlijk wil bewaren, meestal gratis bewaard.

Meer lezen:

http://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/ARG_bewaringzaadcellen_okt2014.pdf
http://transgenderinfo.be/m/leven/familie-relaties/kinderwens/
http://www.brusselsivf.be/spermabank


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram