- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierVakanties in Vlaanderen: schoolkalender tot 2026-2027
- dossierVerlies je gewicht door kou?
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
Wanneer geef je genoeg borstvoeding?
nieuws
Bij exclusieve borstvoeding op verzoek is jouw melkproductie volledig afgestemd op de behoefte van je baby. Waaraan kun je merken dat je baby genoeg melk krijgt wanneer je borstvoeding geeft?
• Als hij in de eerste maanden gemiddeld tussen de 50 en 200 gram per week aankomt. Borstgevoede kindjes vertonen soms een onregelmatige groei.
• De ontlasting is licht van kleur, zacht en heeft geen onaangename geur.
• Als je baby per 24 uur 6 à 8 kletsnatte katoenen of 4 à 6 zware wegwerpluiers heeft. De urine is licht van kleur en reukloos.
• Als je de baby tijdens de voeding ritmisch hoort zuigen en slikken. Hij moet ook voldoende tijd krijgen om te drinken tot hij voldaan is.
• Als je baby er tevreden en voldaan uitziet na een voeding.
• Je baby heeft een mooie gelaatskleur, is niet bleek of grijsachtig en zijn oogjes staan helder.
• Let op uitdrogingsverschijnselen : een putje in de fontanel (in lig) kan hierop wijzen (je mag er niet je vinger in kunnen leggen). Of wanneer je een beetje huid op zijn armpje tussen duim en wijsvinger neemt en dan weer loslaat, dan mag de huid niet in een plooitje blijven staan.
• Als je borsten na een voeding soepeler aanvoelen.
Wanneer de baby een groeispurt heeft, zal hij behoefte hebben aan meer voeding en daardoor vaker en langer willen drinken tot hij zich voldaan voelt. Door het vaker drinken wordt de productie opgevoerd (principe vraag en aanbod) en zal deze terug voldoen aan de noden van de baby.
Na deze ‘hongerdagen’ (die meestal resulteren in elk uur borst) zal hij terug een vast schema krijgen, waarschijnlijk in een ander ritme dan voor de hongerdagen.
Hongerdagen, of ook wel regeldagen genoemd, komen voor rond 2 weken, 6 weken, 3 maand en 6 maand, maar kunnen evengoed tussentijds voorkomen, afhankelijk van het groeitempo van de baby en zijn gezondheid (als de baby ziek is geweest, en veel minder heeft gedronken, zal hij eenmaal genezen terug een grotere honger hebben, en de productie moet dan terug worden opgekrikt, mocht deze sterk gedaald zijn).
Als de moeder blijft voeden op verzoek, ook al zit er soms maar een uur tussen de voedingen, zullen de regeldagen vlugger voorbij gaan en voldoende voeding worden aangemaakt voor de baby. Het is vooral belangrijk tijdens deze dagen, geen bijvoeding aan te bieden (water, sapjes of kunstvoeding) omdat dit tegenhoudt de productie te verhogen.
Lees ook: Nieuwe richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen