Vrouwen verdikken op belangrijke momenten in hun leven

nieuws Vrouwen zijn extra gevoelig om te verdikken op drie cruciale momenten in hun leven: bij het begin van de menstruaties, na een zwangerschap en na de menopauze. Dat blijkt uit een aantal studies die werden voorgesteld op het jaarlijkse congres van de North American Association for the Study of Obesity (NAASO).
Twee studies wezen uit dat meisjes die op jonge leeftijd hun eerste menstruaties hebben, een grotere kans lopen op zwaarlijvigheid dan meisjes die op latere leeftijd hun menstruaties krijgen. Vroege maandstonden worden ook als een risicofactor voor borstkanker en voor sommige hormoongebonden kankers.
Het feit dat veel vrouwen na een zwangerschap zwaarlijvig worden, heeft wellicht meer te maken met veranderde leefgewoonten dan met fysiologische factoren, zo bleek dan weer uit een studie van de Universiteit van Alabama: andere voedingsgewoonten, minder beweging, enz.
Gewichtstoename na de menopauze hangt samen met de hormonale veranderingen maar ook met de veroudering. Deze gewichtstoename is des te verontrustender daar ze gepaard gaat met een verhoging van het cholesterolgehalte, verhoging van de bloeddruk en resistentie tegen insuline (wat een eerste teken van diabetes kan zijn). Volgens een studie van de National Institutes of Health, The Women's Healthy Lifestyle Project, is het zeer belangrijk dat oudere vrouwen fysiek actief blijven en een energie- en vetarm dieet volgen. Vooral verzadigde vetten (hoofdzakelijk dierlijke vetten) moeten in de mate van het mogelijke worden vermeden.


Meer informatie vindt u op de website van de North American Association for the Study of Obesity: www.naaso.org


Laatst bijgewerkt: juni 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram