Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen

koppel-slapen-roze.jpg

nieuws Een kwart van de Nederlanders, ofwel 4 miljoen mensen, geeft aan dat zij de afgelopen 2 weken problemen hadden met slapen. Daarmee staan slaapstoornissen op de derde plaats in de top 10 van zelfgerapporteerde gezondheidsklachten. Vergeleken met 1987 is dit een toename van 16% naar 24%. Vrouwen liggen vaker wakker dan mannen (respectievelijk 28% en 18%).
Slechts 10% van de mensen die zeggen slaapproblemen te hebben gaat hiervoor naar de huisarts. Vaak betreft het ouderen die de huisarts consulteren met klachten die de slaap kunnen verstoren, zoals nek- en rugklachten. Bijna alle patiënten krijgen uiteindelijk slaapmiddelen voorgeschreven. Of dit direct in het eerste contact gebeurt verschikt sterk van praktijk tot praktijk.
Dit blijkt uit de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (2001) die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voor het onderzoek zijn ruim 12.500 Nederlanders ondervraagd en gegevens verzameld uit 104 huisartspraktijken die deel uitmaken van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH.)

bron: Huisarts & Wetenschap, 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram