Moeders met zonen leven minder lang

nieuws Vrouwen die een zoon hebben, leven gemiddeld 34 weken minder lang dan vrouwen met dochters. Dat blijkt uit een Fins onderzoek waarvan de resultaten verschenen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Science.
Mannelijke nazaten zouden fysiek meer inspanningen vergen van hun moeder dan dochters die doorgaans minder zwaar wegen, zo stellen de onderzoekers. Het hebben van dochters zou de negatieve gevolgen van een zoon zelfs kunnen compenseren, zo menen de onderzoekers: de negatieve effecten van één zoon worden gecompenseerd door drie dochters… Dat zou dan weer te maken hebben met het feit dat dochters hun moeders helpen bij hun activiteiten.
De onderzoekers analyseerden de familiegeschiedenis van een aantal Finse families die als nomaden leefden in de periode van 1640 tot 1870. Ze stippen wel aan dat hun conclusies vandaag misschien niet meer opgaan gezien de vooruitgang van de geneeskunde.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram