Hebben mannen meer succes bij afvallen dan vrouwen?

123-man-obesit-buik-lintm-170-01.jpg

nieuws Nieuw onderzoek in het tijdschrift Obesity Reviews heeft gekeken of mannen en vrouwen verschillen in hoe succesvol ze zijn in afvallen. Zowel mannen als vrouwen verloren gewicht tijdens verschillende dieetprogramma’s. Maar de mannen verloren over het algemeen meer gewicht dan vrouwen. Mannen vielen meer af wanneer alleen de voeding werd veranderd én wanneer zowel eten als bewegen werd aangepakt.

Wanneer rekening werd gehouden met het startgewicht - mannen zijn over het algemeen groter en zwaarder dan vrouwen - waren de verschillen in gewichtsverlies tussen mannen en vrouwen minder duidelijk.
Behalve dat er niet altijd rekening is gehouden met het startgewicht, kunnen de verschillen tussen mannen en vrouwen ook andere oorzaken hebben. Zo sluiten de dieetprogramma’s uit de onderzoeken misschien beter aan bij mannen. Of het kan een biologische verklaring hebben: mannen hebben over het algemeen meer spiermassa dan vrouwen. Met meer spieren verbrand je iets meer energie.

De onderzoekers raden aan om in toekomstige studies naar het effect van interventies op gewichtsverlies niet alleen naar het aantal kilo’s gewichtsverlies bij mannen en vrouwen te kijken, maar ook naar gewichtsverlies als percentage van het aanvangsgewicht of verandering in de BMI-index, de verhouding tussen gewicht en lengte.
De onderzoekers geven aan dat er geen reden is om voor mannen en vrouwen een andere aanpak van gewichtsverlies te kiezen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat als je gewicht wilt verliezen je het beste minder calorieën kunt eten in combinatie met meer bewegen.

www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/hebben-mannen-meer-succes-bij-afvallen-dan-vrouwen.aspx
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359685/pdf/obr0016-0171.pdf


Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram