Gestreeld worden is goed voor de gezondheid (van een vrouw)

nieuws Hoe aangenaam het is om gestreeld te worden, weet u hopelijk uit eigen ervaring. Maar er is meer: nieuw Amerikaans onderzoek geeft aan dat gestreeld worden ook de gezondheid ten goede komt, zo meldt de Sunday Times. Maar dan wel alleen voor vrouwen.
Dat mensen met een huisdier door de band genomen gezonder zijn dan mensen die geen hond of kat hebben, is al lang bekend en heeft volgens deskundigen veel te maken met het feit dat het strelen van zo'n troeteldier rustgevend is.

En nu hebben vorsers van de Amerikaanse universiteit van Noord-Carolina, na een onderzoek van 59 heteroseksuele koppels, ook de gunstige uitwerking van het strelen bij mensen wetenschappelijk aangetoond. Want een zachte aanraking blijkt de bloeddruk van een vrouw merkbaar te verlagen.
Dat komt doordat de hersenen, wanneer een vrouw op de nek of de schouders wordt gestreeld, oxytocine vrijmaken, een stof die de hartslag vertraagt en ook de bloeddruk verlaagt, wat meteen verklaart waarom het in dit onderzoek heel nadrukkelijk ging om tedere strelingen zonder bijbedoelingen, want wanneer we te maken hebben met voorspel tot seksuele contacten gaan hartslag en bloeddruk juist omhoog.
Hoewel ook kameraadschappelijke contacten zoals knuffelen, vasthouden van de hand of het ontspannen naast elkaar liggen goed zijn voor de oxytocine, is het effect bij strelingen veel sterker, zo zegt psychiater Kathleen Light, die het onderzoek leidde.

Mannen die hun bloeddruk op een aangename manier onder controle willen houden zullen echter een andere manier moeten vinden, want bij het onderzoek bleek dat zij wel kunnen genieten als ze gestreeld worden, maar er geen medische baat van hebben. Waarschijnlijk komt dat doordat de testosteron in een mannenlijf het effect van oxytocine verzwakt.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram